París

Arriben a Sofia les cinc infermeres búlgares i el metge palestí condemnats a Líbia

Les cinc infermeres búlgares i el metge palestí condemnats a Líbia per infecció del VIH a uns 500 nens libis han aterrat a Sofia a bord de l'avió presidencial francès. Els sanitaris, que sempre es van declarar innocents, han estat alliberats després de setmanes de dures negociacions. Sarkozy ha apuntat que l'alliberament és una obra conjunta de França i la UE. Les infermeres i el metge palestí que treballaven a l'hospital infantil de Bengàs van mantenir sempre que els havien torturat perquè confessessin. L'alliberament passa per pagar indemnitzacions importants a les famílies dels nens contaminats, 56 dels quals van morir.

Actualitzat
Les cinc infermeres i el metge palestí, que recentment va ser nacionalitzat búlgar, han tornat a casa després de més de vuit anys en presons líbies. Amb ells ha tornat també un doctor i marit d'una de les infermeres, que també va estar empresonar, encara que va ser absolt el 2004 quan els altres sis van ser condemnats a mort.

Les infermeres i els metges han arribat a Sofia al costat de la dona del president de França, Cécilia Sarkozy, i la comissària europea, Benita Ferrero-Waldner, que van viatjar a Trípoli diumenge passat per intentar accelerar l'extradicció a Bulgària dels sanitaris.

L'avió ha estat rebut a Sofia pel president búlgar, Georgi Parvanov, el primer ministre, Serguei Stanishev, el titular d'Afers Estrangers, Ivailo Kalfin, el cap del Parlament, Georgi Pirinski, així com molts diputats, diplomàtics, familiars i amics.

Tot i ser condemnats a mort per la justícia líbia pel presumpte contagi voluntari del virus de la sida al voltant de 500 nens libis en un hospital a Líbia, els sanitaris sempre van mantenir que eren innocents i que els havien obligat a confessar amb tortures. Després de confirmar la seva sentència, Líbia va commutar fa una setmana la pena de mort per la cadena perpètua, fet que va obrir la porta a l'alliberament.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut