Madrid

Els pescadors bascos i gallecs de l'"Alakrana" ja són a casa

S'ha acabat el malson per als mariners de l'"Alakrana", que han passat 47 dies segrestats per pirates somalis. Els setze tripulants espanyols del tonyinaire basc han arribat a casa. A primera hora del matí, els tripulants han aterrat a la base militar de Torrejón de Ardoz després de viatjar tota la nit provinents de les illes Seychelles i, més tard, han arribat als respectius llocs d'origen: Galícia i el País Basc. Aquest cop, però, no hi hagut càmeres que ho enregistrin. Alguns dels seus familiars han comparegut davant dels mitjans i han demanat que, durant uns dies, es respecti la seva intimitat. També han explicat que els han trobat cansats, però animats amb el suport rebut.

Actualitzat
Els setze mariners bascos i gallecs de l'"Alakrana" ja han arribat a casa i han posat punt i final a 47 dies de segrest davant de la costa de Somàlia. Els pesquers bascos han aterrat a l'aeroport de Loui i s'han dirigit directament als seus domicilis per evitar l'allau de mitjans de comunicació que els esperaven.

Alguns dels seus familiars, però, sí que han comparegut i han demanat que, durant uns dies, es respecti la seva intimitat. Segons han explicat, els han trobat "cansats" però "forts, animats i contents pel suport rebut". Tot i això, han recordat que ara necessiten descansar pel "mal tràngol que han hagut de viure". "Estan una mica malalts i necessiten recuperació". Per això, han manifestat: "Hem vingut nosaltres perquè ells estan cansats i nerviosos i els metges també els han recomanat una mica de tranquil·litat abans d'enfrontar-se als mitjans." Previsiblement, ja ho faran dimarts que ve, coincidint amb el dia que estan citats de declarar davant del jutge de l'Audiència Nacional, Santiago Pedraz, que es traslladarà a Gernika per fer els interrogatoris. Els familiars també han explicat que el retrobament ha estat "molt emotiu i gratificant".

Als mariners d'origen gallec, per la seva banda, els han portat fins a Vigo amb un avió contractat per la Xunta. A l'aeroport els esperaven molts familiars i també el president Alberto Núñez Feijóo. A part del transport fins a casa, el govern gallec també ha ofert als pescadors una revisió mèdica. El patró del tonyinaire ha explicat, des de Vigo, que el segrest ha estat un malson i que han arribat a témer per la seva vida.

Els mariners tornaven a casa procedents de Madrid. Poc després de les vuit del matí han aterrat a la base militar de Torrejón de Ardoz, provinents de les Seychelles. Ja aleshores no han volgut que la seva rebuda estigués envoltada del rebombori mediàtic i han demanat que no hi hagués càmeres. No s'ha permès l'accés de periodistes ni fotògrafs al recinte i els segrestats han arribat en la intimitat.

També s'ha intentat minimitzar la presència del govern. La ministra de Medi Ambient, Elena Espinosa, ja va explicar el dia que els van alliberar que no rebria els tripulants del vaixell per respecte a la voluntat de les famílies.

El capità: "Ens van maltractar"

On sí que hi va haver imatges i rebombori va ser en l'alliberament i l'emotiva retrobada a les Seychelles. Els 36 mariners del tonyinaire van arribar divendres a port Victoria després de passar-se 47 dies segrestats. Allà els esperaven familiars dels vuit mariners gallecs, però no els parents dels vuit bascos, que van declinar viatjar en l'avió que havia posat a la seva disposició el Ministeri de Defensa.

A les Seychelles, el capità del vaixell va parlar obertament de l'experiència i va explicar que durant el segrest del pesquer els pirates els van maltractar i van témer per les seves vides. Emocionat després de retrobar-se amb la seva filla, que havia viatjat fins a les Seychelles per rebre'l, Ricardo Blanch ja va reviure davant els periodistes alguns dels moments dels 47 dies de captiveri.

El capità va afirmar que poder tornar a casa era realment un somni, i que aquest ha estat el seu últim viatge. Blanch va afegir que espera que a partir d'ara els pesquers espanyols puguin treballar amb més seguretat.

De la Vega: "No hem pagat rescat"

El "cas Alakrana" continua generant rebombori en l'àmbit polític. El govern insisteix que no ha cedit i que no ha pagat ni un euro dels 2,3 milions que s'especula que els pirates haurien rebut per alliberar els segrestats.

A principis de la setmana vinent, la vicepresidenta del govern, María Teresa Fernández de la Vega, compareixerà al Congrés per donar totes les explicacions sobre la gestió del cas.

D'altra banda, l'Audiència Nacional ha acceptat la petició de la fiscalia d'investigar el pagament del rescat.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut