Arriben a Espanya les primeres dosis de la vacuna de Pfizer contra la Covid-19
Les primeres caixes amb dosis de la vacuna de Pfizer-BioNTech, aquest dissabte a Guadalajara (EFE)

Arriben a Espanya les primeres dosis de la vacuna de Pfizer contra la Covid-19

La vacunació començarà a Catalunya aquest mateix diumenge a una residència de l'Hospitalet de Llobregat

RedaccióActualitzat

Les primeres caixes amb vacunes contra la Covid ja són a Guadalajara, al magatzem de la farmacèutica Pfizer, des d'on es distribuiran a totes les comunitats autònomes. Han arribat aquest dissabte a les 7.30 del matí després de passar la nit a la caserna de la Guàrdia Civil de Lerma.

La previsió és que aquest diumenge a dos quarts de nou del matí es puguin començar a administrar, en una campanya que tindrà els geriàtrics com a primers centres beneficiaris. Els primers a rebre-la seran un resident i un treballador de la residencia Los Olmos, a la mateixa ciutat de Guadalajara on hi ha el magatzem. Es tracta d'un centre sense cap cas de coronavirus.

Les dues persones escollides són el resident de més edat i el treballador més jove del centre.

 

Los Olmos i la Feixa Llarga

A Catalunya, la residència Feixa Llarga de l'Hospitalet de Llobregat és el centre triat per Salut perquè aquest diumenge es posin les primeres vacunes.

 

El tret de sortida de la campanya es farà al matí però a la tarda també es començarà a vacunar a 8 centres més, un de cada regió sanitària.

Els centres triats són residències públiques que no tenen cap contagi actiu de Covid i que són grans, per si calgués dividir els espais.

La vacunació la faran mig miler de professionals d'infermeria i 150 administratius repartits en 26 equips per tot el territori.

Les xifres empitjoren

Mentrestant la situació de pandèmia a Catalunya continua empitjorant, segons confirmen les últimes dades fetes públiques per Salut.

En les últimes 24 hores el risc de rebrot s'ha situat en 365, 20 punts més, i s'han confirmat 1.400 casos positius nous.

La velocitat de contagi Rt ha baixat una mica, però encara està per sobre d'1, concretament a 1,16.

Pel que fa a la situació als hospitals, avui hi ha ingressades 1.592 persones, 70 més que ahir i, d'aquestes, 335 estan crítiques.

Per territoris, el risc de rebrot continua sent molt alt a pràcticament tot Catalunya. La Cerdanya i el Ripollès, amb un risc per sobre dels 2.000 punts, segueixen sent les més afectades.


4 milions i mig de dosis

Durant els pròxims tres mesos, l'estat espanyol rebrà gairebé 4.600.000 dosis de la vacuna de Pfizer, de la qual, per ser efectiva, se n'han d'administrar dues dosis.

Aquesta és la primera entrega de la vacuna de Pfizer que es repartirà cada dilluns perquè, des d'allà, es vagin distribuint a les comunitats autònomes.

S'ha dissenyat un ampli dispositiu logístic per transportat i emmagatzemar les vacunes amb la màxima seguretat i efectivitat.

Per això s'han dissenyat uns contenidors amb gel sec per mantenir-les a 70ºC sota zero fins a 10 dies sense obrir.

El camió que ha portat les vacunes, aquest dissabte a Guadalajara (Foto: Moncloa)
ARXIVAT A:
Coronavirus VacunesCovid-19
Anar al contingut