Sant Cugat del Vallès

Arriben a Catalunya 549 lligalls procedents de Salamanca

Un total de 549 lligalls procedents de l'Arxiu de Salamanca han retornat aquest dilluns a l'Arxiu Nacional de Catalunya. A l'interior hi havia documentació de partits polítics i sindicats confiscada durant la Guerra Civil: papers de la CNT de Barcelona, del Casino Ferroviari de Lleida, de la CNT i les Joventuts Llibertàries de Lleida, de la Cooperativa Popular Lleidatana, d'Estat Català, del PSUC i les Joventuts Unificades de Catalunya i del Sindicat Agrícola Cooperatiu de Lleida. Al llarg de les properes setmanes, la Generalitat començarà el procés per restituir tota la documentació als seus propietaris.

Actualitzat
Malgrat que la Generalitat reconeix la "complexitat" del procés de devolució, remarca "la lentitud del procés" de retorn. Al gener del 2006 es van lliurar els primers 500 lligalls de documentació espoliada a la Generalitat, mentre que a l'agost del 2008 van arribar set lligalls que havien quedat retinguts per mesura cautelar de l'Audiència Nacional.

Al desembre del 2008 van tornar a Catalunya 121 llibres confiscats a persones i entitats particulars i al maig d'aquest mateix any van tornar 273 lligalls de documentació textual de sindicats i partits polítics, així com 458 llibres.

Encara queda pendent de retorn documentació textual de partits polítics, sindicats i lògies maçòniques; documents i objectes de partits polítics i sindicats (cartells, fotografies, làmines, banderes, insignes, etc.).
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut