Bagdad

Arriben a Bagdad les tropes de reforç nord-americanes coincidint amb un cap de setmana negre per la mort de 24 soldats

Les últimes hores han estat sagnants per a les tropes americanes desplegades a l'Iraq, que han tingut 24 baixes. Cinc militars nord-americans han mort en un atac a la província d'Anbar i cinc més a Karbala. Dotze militars més van morir en ser abatut l'helicòpter en el qual viatjaven, segons han informat "The New York Times" i "The Washington Post". El comandament militar, però, encara no ha confirmat que l'aparell caigués a causa del foc de la insurgència. També en la jornada de dissabte, dos soldats més van morir per l'explosió de dues bombes col·locades en carreteres del país. En total, 24 víctimes que s'han de sumar als 8 civils morts en altres atacs a Bagdad.

Actualitzat
Aquest cap de setmana ha estat un dels més negres per a les tropes nord-americanes des de la invasió de l'Iraq, el març del 2003. El pitjor atac, que encara no té confirmació oficial, és la caiguda d'un helicòpter Black Hawk al nord-est de Bagdad. Els diaris nord-americans han informat que l'aparell caigut dissabte va ser objecte d'un atac amb coets i llançagranades per part de la insurgència. Citen testimonis dels fets, així com fonts del Ministeri de l'Interior i de la policia de la província de Diyala. L'exèrcit s'ha limitat a dir que està investigant el succés.

En un altre atac, aquest cop a Karbala, cinc militars van morir pel foc de morter de milícies, possiblement xiïtes. L'atac es va dur a terme mentre els soldats es reunien per preparar un pla per reforçar la seguretat en aquesta ciutat santa per als xiïtes, que està rebent molts fidels en massa. Després va començar un tiroteig en què tres uniformats més van quedar ferits. Dos soldats més van perdre la vida en diferents incidents. I els últims de què es té constància són els cinc soldats morts a Anbar, feu de la insurgència sunnita.

També es comptabilitzen noves víctimes entre els civils iraquians. Una bomba amagada en un minibús ha mort aquest diumenge set persones i n'ha ferit una quinzena més a prop de l'ambaixada francesa, a Bagdad. El vehicle ha quedat totalment destruït. També a la capital iraquiana, l'explosió d'un altre cotxe bomba ha provocat la mort d'una persona.

Aquests últims episodis de violència han tingut lloc coincidint amb l'arribada a Bagdad de les primeres tropes de reforç. El president dels Estats Units, George Bush, va anunciar el 10 de gener passat l'enviament d'aquest contingent destinat a col·laborar amb les tropes iraquianes en un nou pla de seguretat que es començarà a aplicar a partir de l'1 de febrer.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut