Barcelona

Arriba l'estiu astronòmic amb prediccions contradictòries sobre què ens depara la meteorologia

L'estiu astronòmic ja és aquí però meteorològicament parlant sembla encara lluny. El mes de juny s'ha caracteritzat per ser un dels més plujosos que es recorden al centre i al nord del país, i la gran incògnita és saber si aquesta tònica continuarà o no al llarg dels pròxims mesos. Predir el temps no és una ciència exacta però últimament, i gràcies a internet, l'accés a previsions estacionals s'ha estès. Ja no només tenim referències populars com el calendari de la ceba dels pagesos o la marmota nord-americana sinó que ara també ens ho diuen els científics. Experts alerten que aquests models estacionals són experimentals. De moment, i a curt termini, sembla que la primera setmana d'estiu serà assolellada i que tindrem un Sant Joan més calorós.

Actualitzat
Aquest dilluns, quan han passat 28 minuts de la una del migdia, hem estrenat oficialment l'estiu. És l'estació més llarga de l'any, que enguany durarà 93 dies i 15 hores, fins al pròxim 23 de setembre. Serà un estiu fresc i plujós o càlid i sec?

A hores d'ara és difícil de predir però en els últims dies s'ha parlat, i molt, del temps que ens espera els pròxims mesos ja que internet ha posat a l'abast de molta gent les anomenades prediccions estacionals. La majoria de mapes estacionals, entre ells els de la nord-americana Administració Nacional Oceànica i Atmosfèrica, avançaven un estiu amb més precipitacions del normal i temperatures més baixes. Quan molts ja es mentalitzaven d'un estiu poc lluït, l'Agència Espanyola de Meteorologia (AEMET) assegurava aquesta setmana que seria un estiu més càlid de l'habitual.

A qui fer cas?

El meteoròleg de TV3 Dani Ramírez adverteix que aquestes previsions estacionals es troben en fase experimental i que no són un mapa fix sinó que van canviant amb el temps. Els científics agafen variables de tot el planeta i van actualitzant les dades. Amb això aconsegueixen establir una tendència per a un període determinat amb què es pretén posar en evidència anomalies tant pel que fa a les temperatures com a les precipitacions. "Al llarg dels últims anys, alguns mesos l'han clavat i d'altres l'han errat estrepitosament", subratlla un Ramírez que conclou que "no en podem fer cas per a la vida pràctica".

Segons Ramírez, aquest estudis fa poc més de 10 anys que estan en marxa i, per tant, les dades amb què treballen no són suficientment definitòries. "D'aquí a 40 o 50 anys serà una altra cosa però ara com ara crec que són poc fiables", conclou Ramírez. Segons la definició de "tendències estacionals" que ofereix el web Méteo81, la fiabilitat d'aquestes prediccions és del voltant del 65%.

Els dies d'inestabilitat que arrosseguem fa més temptador intentar avançar-nos en el temps i saber si realment tindrem o no estiu. Reticent a aquest tipus de prediccions, Dani Ramírez acaba cedint i ens diu que "en tot cas, segons les teories de les taques solars i l'atenuació de la radiació solar que suposen les famoses cendres del volcà islandès, fan pressuposar un estiu més curt del normal i no gaire fort". "Però que ningú s'espanti", afegeix Ramírez, perquè "normalment tenim de dues i tres onades de calor, i aquest any segur que algunes setmanes seran força càlides".

La recomanació que en podem extreure és no voler anar massa enllà i seguir dia a dia les previsions, que dins d'uns marges segur que són més ajustades a la realitat. Per aquests dies, per exemple, prediuen una millora del temps progressiva, amb més sol i temperatures més elevades. Sembla, doncs, que l'arribada de l'estiu, aquest dilluns, portarà el bon temps.

Alguns models estacionals per a aquest estiu

Previsió CFS. NOAA
Previsió CFS. Meteociel
IRI
Datameteo.com
Lameteo.org
Meteo81
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut