Un termòmetre marca 37 graus a Lleida
Un termòmetre marca 37 graus a Lleida (ACN/Salvador Miret)

Alerta per la tercera onada de calor, amb alt risc d'incendi i més restriccions

Fins dilluns a la nit s'intensifica altre cop la calor, amb màximes prop dels 40 graus a Ponent i les Terres de l'Ebre

RedaccióActualitzat

Des d'aquest diumenge i fins dilluns a la nit estem en un nou pic de temperatures. És la tercera onada de calor que vivim aquest estiu. La primera va ser a mitjans de juny i la segona va començar fa dues setmanes. Els parèntesis entre les calorades han estat gairebé imperceptibles.

De nou, aquesta onada fa pujar els termòmetres per sobre dels 40 graus, en especial a les comarques de Ponent i a les Terres de l'Ebre.

El risc d'incendi torna a ser molt alt, segons dibuixa el mapa del Pla Alfa dels Agents Rurals.

Protecció Civil té activada l'alerta per l'onada de calor:


Més restriccions que mai

Davant d'aquesta situació, la Generalitat demana extremar les precaucions i ha decretat les restriccions més severes fins ara

Un total de 357 municipis --un terç de tots els que hi ha al país-- tenen restriccions per l'onada de calor. Són 82 més que en l'anterior calorada.

Les mesures afecten 27 comarques i també 11 massissos.

Entre altres mesures, es manté la suspensió d'activitats de lleure, es restringeixen les colònies i se suspèn l'activitat agrícola amb maquinària entre les 12 i les 18 hores als municipis amb el nivell 3 activat.

Aquí pots consultar totes les restriccions i si el teu municipi està afectat

Les restriccions estan vigents des de la mitjanit de divendres a la mitjanit de dimarts.

L'objectiu és reduir al màxim l'activitat al medi natural perquè darrere el 90% dels incendis hi ha la mà de l'home, i aquests dies, amb la calor, gairebé tot el país està en risc molt alt o extrem.

Més de 80 morts a Catalunya

S'atribueix a la calor la mort d'unes 1.505 persones arreu de l'Espanya des de principis de juliol. D'aquestes, 89 corresponen a Catalunya.

 

És una estimació que fa l'Institut de Salut Carles III, dependent del Ministeri de Sanitat.

Un dels col·lectius que ho passa malament amb aquesta calor són els treballadors que habitualment han de fer feina a l'espai exterior. Els experts recomanen alguns canvis d'hàbits per suportar millor la calor. Així s'ho fan:


Una barbacoa en una platja protegida

Una de les mesures és restringir l'accés a diversos espais naturals, com la Punta Falconera-Cap Norfeu, a l'Alt Empordà.

Aquest dissabte, els Agents Rurals van denunciar un grup de persones per fer una barbacoa amb dues safates portàtils a la platja sa Sabolla, que està en aquest espai d'interès natural.

"Està prohibit fer foc al medi natural i la platja té l'accés restringit pel nivell 3 del Pla Alfa", han recordat els Agents Rurals:


Les autoritats demanen seny i precaució. Els Agents Rurals, a més, vigilen que ningú accedeixi als espais naturals tancats per l'alt risc d'incendi. Només hi poden accedir els que hi viuen o hi tenen finques.


Recomanacions generals

Davant la situació de calor, hem recollit els consells bàsics i no tan bàsics per suportar la calor.

També teniu consells per prevenir els efectes de la calor en les mascotes.

Aquesta onada de calor també afecta els animals de granja. Per ajudar-los a suportar-la, alguns ramaders aposten per instal·lar diversos sistemes de refrigeració a les seves explotacions, una inversió costosa però que millora la salut del bestiar:

ARXIVAT A:
Onada de calorIncendis
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut