Les temperatures màximes poden superar els 40 ºC (Pixabay)

Arriba la primera onada de calor de l'estiu amb el risc d'incendi més alt en 18 anys

Protecció Civil demana extremar les precaucions al bosc i, fins i tot, evitar d'anar-hi si no és imprescindible

Laura GalánActualitzat

Des d'aquest dimecres i fins divendres, en només tres dies, les temperatures a Catalunya passaran dels 30 graus als 40. Seran deu graus més provocats per l'arribada d'una massa d'aire molt càlida procedent del nord d'Àfrica.

Es tracta d'una calor que es preveu la més intensa i més llarga de l'estiu. Durarà tot el que queda de setmana i és molt probable que s'allargui fins al començament de la que ve.

Davant d'aquesta previsió, el govern ha fet una crida als pagesos perquè llaurin els camps al més aviat possible. Amb aquesta mesura es vol aconseguir que els camps facin de tallafocs, en cas que hi hagi un incendi forestal.

També es demana a la població que extremi les precaucions per evitar nous incendis. Per això recomana anar el mínim possible al bosc. "Si hi han d'anar que hi vagin amb molta prudència, que no facin foc al bosc, sobretot", ha remarcat el secretari d'Agenda Rural del Departament d'Acció Climàtica, Oriol Anson, que demana "prendre una mica de paciència perquè si evitem un incendi podem seguir gaudint del bosc. Si no l'evitem, perdrem el bosc".


Altes temperatures i baixa humitat

El risc d'incendi d'aquests pròxims dies es dispararà i serà el més elevat dels últims 18 anys. El govern assegura que l'onada de calor que afecta Grècia i Turquia ve cap a Catalunya. "Fem un crit d'alarma i un clam a la responsabilitat. Cal minimitzar l'activitat a la muntanya, són dies de platja", ha dit la consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà.

Per això, els Agents Rurals restringiran l'accés als espais naturals de Montserrat, el Montsec, la Baronia de Rialb, el Montmell-Marmellar i el Montsant.

 

 

"Cal molta precaució, fa molts anys que no ens trobem en un episodi d'altes temperatures, baixa humitat, d'uns set dies de durada i després d'un llarg període de sequera, fet que el fa especialment perillós i que eleva el risc d'incendi del país", assegura Anson.

L'aire saharià serà "persistent i intens" i les temperatures no baixaran a la nit. La humitat a l'interior serà molt baixa. Al litoral, les temperatures no s'enfilaran tant però aquí, l'alta humitat farà que l'ambient sigui xafogós i la sensació de calor també serà alta.

L'última vegada que Catalunya va viure un episodi semblant va ser al 2003: va durar quinze dies i es van cremar 1.000 hectàrees.


Recomanacions sanitàries

Els efectes de les temperatures extremes estan relacionades amb malalties prèvies i determinades patologies. L'esgotament, el cop de calor i la insolació són les conseqüències més habituals.

Els símptomes d'esgotament són mal de cap, nàusees, marejos, vòmits, cansament, sudoració, pell freda, pàl·lida o humida, pols ràpid i dèbil i, fins i tot, febre.

Beure aigua a poc a poc, estar-se en un lloc fresc, afluixar-se la roba, posar-se draps humits i fer dutxes d'aigua freda són algunes de les recomanacions, a més de buscar atenció sanitària immediata.

 

Si es té una insolació o cop de calor es pot deduir per la pell calenta i vermella i la respiració i el pols accelerats. També, en casos més greus, es poden tenir convulsions, al·lucinacions, irritabilitat, alteració de la consciència i, fins i tot, desmais.

Si una persona ho té se l'ha de portar a un lloc fresc, posar-li draps freds o dutxar-la, però no donar-li res per beure.

Les persones amb més risc de tenir aquests efectes són les més grans, les embarassades, els lactants i els menors de 4 anys.

Davant la calorada que ens amenaça, a la població en general es recomana beure aigua i líquids amb freqüència, encara que no es tingui set, però evitar les begudes molt ensucrades, amb cafeïna o amb alcohol perquè poden provocar deshidratació. Els menjars és millor que siguin lleugers com les amanides, fruites i verdures i sucs.

Estar-se en llocs frescos, a l'ombra -a casa, tancar persianes i finestres on toqui el sol- i reduir l'activitat física, sobretot a les hores centrals del dia, són altres recomanacions sanitàries aquests dies de calor màxima.

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut