El Museu de Lleida, tancat
El Museu de Lleida, tancat
Lleida

Acaba el termini per tornar les obres de Sixena

Com cada dilluns, el Museu de Lleida ha estat tancat al públic

RedaccióActualitzat

Aquesta mitjanit ha acabat el termini donat per la jutge per tornar les obres d'art que Sixena reclama a Catalunya. En l'últim dia hàbil als jutjats abans de les vacances, les obres no s'han mogut del Museu de Lleida, que com cada dilluns ha estat tancat al públic. Són 44 peces que hi ha al Museu de Lleida que la Generalitat ja ha avisat que no tornarà.

El conseller de Cultura, Lluís Puig, s'ha reafirmat en la voluntat del govern català de mantenir les peces al Museu de Lleida perquè argumenta que no s'han resolt els recursos pendents ni hi ha una sentència en ferm. 

"Per voluntat nostra, les peces no sortiran del Museu de Lleida mentre sigui conseller."

Preguntat sobre la possibilitat que la policia entri al museu lleidatà per endur-se les peces aquest dimarts, Puig ha qualificat l'eventual situació de "molt estranya" i "fora de lloc". Pel que fa a les pintures murals del MNAC, sobre les quals també pesa una execució provisional de sentència, el conseller de Cultura ha qualificat de "veritable atemptat contra les obres d'art" el seu trasllat, que creu que "en criteris de conservació, no es pot ni plantejar".

L'Aragó demana que l'agost sigui hàbil per no demorar el retorn

Des de primera hora, una representació del govern d'Aragó ha estat a Sixena, esperant l'arribada de les obres. El govern aragonès ha sol·licitat al Jutjat de Primera Instància número 1 d'Osca que agost sigui hàbil, per no demorar fins a setembre el retorn dels 44 béns del monestir.

Al·lega que hi ha impediments legals per fer-ho i que al monestir no hi ha les condicions per mantenir les peces en bon estat, i això malgrat que el govern aragonès ha invertit 400.000 euros en l'adequació de les sales. La Generalitat també insisteix que encara no hi ha resposta a cap dels recursos que ha presentat davant de l'Audiència d'Osca, que formen part d'una col·lecció i que són propietat del consorci del Museu i que, per tant, no les pot entregar.

I és que tothom està a l'espera del que pugui passar en les pròximes hores si la jutge dona el vistiplau a la petició del govern aragonès que els seus tècnics vagin al museu acompanyats per la policia a buscar les 44 peces en litigi a partir d'aquest dimarts.

Anar al contingut