Viena

Arriba als tribunals la demanda de 25.000 usuaris contra Facebook per infringir la protecció de dades europea

La iniciativa que va impulsar Europe versus Facebook és la primera demanda col·lectiva de particulars i la més gran d'Europa

Victòria MiróActualitzat

Què sap Facebook sobre tu? Max Schrems es va fer aquesta pregunta el 2011 quan era un estudiant de dret austríac. I en va obtenir resposta: 1.200 pàgines amb informació sobre ell i els seus contactes, fins i tot xats que havia esborrat i correus electrònics d'amics seus que ell mai havia penjat a Facebook.

La iniciativa que va impulsar, Europe versus Facebook, denuncia la xarxa social per infringir la legislació europea sobre protecció de dades. Aquest dijous 9 d'abril ha arribat als tribunals de Viena convertida en la demanda col·lectiva de particulars més gran d'Europa. Fins a 25.000 persones s'hi han sumat i Schrems té encara 50.000 sol·licituds més que volen fer-ho i no han entrat per la dificultat per gestionar-ho.

El cas també s'ha dut a Irlanda, on Facebook té la seu europea comunitària, i davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea, que s'hi ha de pronunciar.

A Viena, la xarxa social de Max Zuckerberg s'enfronta a una multa de 12,5 milions d'euros, però els diners no és el més important que està en joc.

Si la causa de Schrems prospera, podria perillar l'anomenat acord "Safe Harbor", el sistema que van establir el govern nord-americà i la Unió Europea que permet gestionar les dades dels usuaris europeus amb el compromís, teòric, de tractar-les segons els límits de la legislació europea, més estricta que la nord-americana.

Durant quatre hores, els advocats de Facebook han utilitzat tota mena de tecnicismes per impedir que es doni via judicial a la demanda contra aquesta xarxa social. El jutge decidirà abans de l'estiu si accepta la demanda. 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut