Sant Salvador de Guardiola

Arriba a un refugi del Bages l'Arya, l'os rentador rescatat d'un zoo clandestí de Múrcia

La van alliberar fa sis mesos i ara conviurà al Cau del Bosc amb 80 animals més que han estat trobats o abandonats al medi natural

Marina Solà MontesActualitzat

L'Arya és l'os rentador que ha començat una nova vida lluny d'on va ser rescatada ara fa sis mesos. Aquest dissabte ha arribat al Bages dins una cistella de transport procedent de Múrcia.

Al novembre, juntament amb més de 500 animals, la Guàrdia Civil la va treure d'un zoo il·legal, on el seu propietari els tenia en espais reduïts i en condicions deplorables.

En un principi l'administració murciana va plantejar el seu sacrifici, però la intervenció de la Fundació Faada, que treballa en defensa dels animals, va poder evitar-ho. I així és com ha pogut anar a parar al Refugi Cau del Bosc, un centre de gestió ètica d'ossos rentadors, ubicat a Sant Salvador de Guardiola.

La biòloga i tècnica del Departament d'animals salvatges de Faada, Andrea Torres, reconeix que va ser difícil trobar un nou espai per aquesta espècie originària d'Amèrica del Nord: "Per tenir animals invasors en un centre com aquest has de tenir una autorització expressa de la Generalitat. Però vam tenir la sort que al Cau del Bosc sabíem que tenien el nucli zoològic i tots els permisos, i va ser qüestió de tocar dues tecles que els donessin l'autorització", explica.

L'Arya no pot deixar-se en llibertat perquè com que és una espècie invasora posaria en perill la vida dels animals autòctons. Conviurà amb 80 animals més, com ara cabres, porcs vietnamites i guineus, que han estat abandonats o trobats al bosc.

Crida a la consciència

Un dels cofundadors del refugi Cau del Bosc, Èric Martínez Amigó, fa una crida perquè la gent no abandoni animals al medi natural quan ja se n'ha cansat de tenir-los a casa, ni tampoc rescati animals salvatges pensant que han estat abandonats.

"Ens arriben molts casos de guineus que la gent se les troba per la muntanya. Ens trobem un cadellet sol i pensem que està abandonat i l'agafem. No l'hem d'agafar mai perquè la mare l'acabarà venint a buscar, tret que trobem la mare morta. Això és molt important no fer-ho, perquè si no saturem les reserves amb animals que realment podrien viure en llibertat, i per poder fer una bona obra, al final els acabem condemnant a aquesta captivitat obligada".

Pel fet de ser nouvinguda, durant unes setmanes l'Arya haurà d'estar en quarantena. Un cop passat aquest temps compartirà espai amb un altre os rentador. Un espai que emula el seu hàbitat natural, amb arbres, branques, gronxadors i una bassa, però ben lluny del lloc d'origen.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut