Moscou

Arriba a Moscou una delegació bielorussa per intentar tancar un acord amb la gasista russa Gazprom

Bielorússia ha enviat una delegació de negociadors a Moscou per intentar arribar a un acord amb el gegant gasístic rus Gazprom. Abans que acabi l'any, intentaran solucionar la crisi per l'augment del preu del gas que Rússia vol imposar als bielorussos. En el cas que no s'arribés a cap acord abans de dilluns, Rússia podria tancar l'aixeta del gas a Minsk, cosa que preocupa la Unió Europea ja que gairebé un 20% del gas que consumeix passa per Bielorússia. S'espera que les negociacions s'allarguin tot el cap de setmana.

Actualitzat
El primer ministre bielorús ha expressat les seves esperances perquè els dos països arribin a un acord abans de finals d'any. Amb aquest objectiu, l'exrepública soviètica ha enviat a Moscou una delegació negociadora encapçalada pel viceministre d'Energia, el viceministre de Justícia i el president del Comitè Estatal de Propietats del país. A la capital russa ja hi era el president de Beltransgaz, la companyia estatal de transport de carburants de la qual el monopoli rus Gazprom exigeix el 50% de les accions en concepte de pagament pel gas.

El portaveu del gegant rus, Serguei Kupriiànov, s'ha mostrat escèptic vers les primeres reunions i ha afirmat que l'última oferta de la companyia per no tallar el subministrament l'1 de gener és fixar el preu pel 2007 en 105 dòlars per cada mil metres cúbics de gas, dels quals Minsk n'ha de pagar 75 en metàl·lic i 30 amb accions de Beltransgaz al llarg de quatre anys. Bielorússia només està disposada a desemborsar 75 dòlars per mil metres cúbics de gas, i exigeix que Gazprom li pagui a part 2.500 milions de dòlars en metàl·lic pel 50% de Beltransgaz.

La falta d'acord amenaça d'afectar els enviaments del gas rus per Bielorússia cap a la Unió Europea, en una repetició del que va ser la crisi russoucraïnesa de començaments d'any, quan durant quatre dies el subministrament va quedar alterat. Una quarta part del gas consumit a la UE prové de Rússia: un 80% a través d'Ucraïna i un 20% a través de Bielorússia.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut