Condemnen el president de Colòmbia per no protegir el parc natural on hi ha el volcà Nevado del Ruiz
Condemnen el president de Colòmbia per no protegir el parc natural on hi ha el volcà Nevado del Ruiz

Arrest domiciliari per al president de Colòmbia per no protegir un parc nacional

Se'l condemna per no fer cas d'una sentència del 2020 que l'obligava a protegir el parc nacional de Los Nevados, on hi ha el volcà Nevado del Ruiz

Actualitzat

Un tribunal colombià ha condemnat el president del país, Iván Duque, a cinc dies d'arrest domiciliari i a pagar una multa de 4.000 euros. La condemna és perquè el president colombià no ha fet cas d'una sentència anterior que el comminava a prendre mesures urgents per protegir el parc nacional de Los Nevados.

Duque ha estat declarat en desobediència a l'ordre de la Cort Suprema de Justícia de Colòmbia del 2020 que ordenava a la presidència del país protegir el parc nacional situat al cor de l'eix cafeter de Colòmbia.

Dins el parc nacional de Los Nevados hi ha alguns dels punts naturals més coneguts de Colòmbia: el volcà Nevado del Ruiz, el volcà Nevado de Santa Isabel, el volcà Nevado del Tolima i el llac Verd, amb aigües de color maragda. Es tracta d'una àrea protegida creada l'any 1974 per protegir un dels ecosistemes de glaceres més importants a escala mundial.

Segons els experts, l'ordre d'arrest domiciliari dictada pel tribunal d'Ibagué no té cap possibilitat de ser executada. Segons les lleis de Colòmbia, el president del país només pot ser jutjat i investigat per una comissió legislativa especial nomenada pel Congrés.

El president de Colòmbia, Iván Duque, en una imatge d'arxiu
El president de Colòmbia, Iván Duque, en una imatge d'arxiu (EFE / Carlos Ortega)

A més de sancionar-lo, el tribunal de la regió de Tolima també ordena a Iván Duque la creació d'una unitat especial de la policia o de l'exèrcit per ajudar en les tasques de conservació del parc natural.

Des de la presidència de Colòmbia asseguren que el govern ha protegit Los Nevados i la resta de parcs nacionals i veuen la sentència "inexplicable i inconstitucional". Segons fonts presidencials, el tribunal d'Ibagué ha rebutjat i ignorat les proves aportades per demostrar que Iván Duque va complir l'ordre de la Cort Suprema.

 

ARXIVAT A:
Medi ambientColòmbia
Anar al contingut