Ofrena floral a Rafael Casanova, marcada per la pluja

L'imminent sentència del Tribunal Suprem, la llibertat dels presos i la unitat de l'independentisme centren les declaracions polítiques

RedaccióActualitzat

La jornada de l'11 de setembre ha arrencat, com cada any, a la Ronda de Sant Pere, amb l'ofrena floral al monument de Rafael Casanova

El govern de la Generalitat, amb Quim Torra al capdavant, ha fet l'ofrena poc abans de les 9 del matí. Durant l'ofrena del govern i mentre per megafonia sonaven Els Segadors, també s'ha sentit al carrer l'himne d'Espanya que una persona ha posat a un volum molt alt des d'una habitació d'un hotel del costat. 

 

Després ha seguit l'ofrena del Parlament de Catalunya amb el president Roger Torrent, que s'ha referit a la sentència del Tribunal Suprem com a "la fi d'un cicle polític"

"Una Diada que es produiex poques setmanes abans de la sentència del Tribunal Suprem. Una sentència que dirimeix el perímetre de l'exercici dels drets fonamentals a l'Estat espanyol i que marcarà la fi d'un cicle polític i l'obertura d'un nou cicle polític a Catalunya, marcat per la construcció i el reforçament de les grans majories. Aquelles majories existents avui al país i que es demostraran aquesta Diada, i que diuen que no volen la repressió, que volen una solució democràtica i comparteixen una agenda republicana pel futur d'aquest país, pel futur dels ciutadans i ciutadanes de Catalunya."

Ofrena floral del govern, amb Quim Torra al capdavant (EFE)

 

Abans de les 10 del matí, ha estat el torn de l'Ajuntament de Barcelona. El membres del consistori encapçalat per l'alcaldessa Ada Colau, però amb l'absència dels regidors de Ciutadans. Sí que hi han pres part la regidora de Barcelona pel Canvi, Eva Parera, i el representant del PP, Josep Bou.

L'alcaldessa ha lamentat l'absència dels líders independentistes empresonats en aquesta Diada i ha demanat que s'aprovin els pressupostos de l'ajunatment i la Generalitat i s'eviti la repetició d'eleccions al Congrés dels Diputats.

"Volem treballar perquè s'aprovin pressupostos tan a Barcelona com a la Generalitat de Catalunya. Necessitem enfortir els serveis públics, a més en un horitzó de possible recessió, i demanar responsabilitat a l'Estat, que hi pugui haver un acord i evitar unes eleccions que ningú vol."

Després ha seguit l'ofrena de la Diputació de Barcelona amb la seva presidenta Núria Marin.

La consellera de presidència Meritxell Budó i la delegada del govern, Teresa Cunillera a l'acte de Sant Boi (ACN)
 

 A les 10.00 s'ha fet a Sant Boi l'ofrena floral a la tomba de Rafael Casanova on la consellera de Presidència, Meritxell Budó ha estat la reprsentants insitucional.

"És una Diada que hem de sortir com sempre, massivament, cívicament, demanant i reclamant el dret a la democràcia, la nostra llibertat que és de fet del què es tracta aquesta diada nacional, de recuperar els drets i les llibertats com a poble."


Altres partits catalans han fet l'ofrena de flors. Per part del Junts per Catalunya i del PDeCAT han reivindicat l'esperit de l'1 d'Octubre, en aquesta Diada, i han destacat la feina dels independentistes presos i exiliats. 

David Bonvehí, PDeCat:"Un any més hem de reivindicar-nos amb tots els sentits possibles, a nivell nacional i també tinguen un especial record per a tots aquells companys que nosaltres tenim tan a la presó com a l'exili. Ells van guar al poble de Catalunya a unes grans fites d'autogovern, nosaltres estem orgullosos del que vem fer fins al 2017, que en cap cas no va ser cap delicte."

Albert Batet, JxCat: "Avui és un dia per donar gràcies també als herois de l'1 d'octubre, les persones que tenim a la presó i a l'exili que sens dubte recordem en tot moment a la Diada nacional de Catalunya. Aquests dos anys de repressió de l'Estat espanyol només han evidenciat, igual que el 1714, que no ha pogut amb la voluntat ferma del poble de Catalunya de ser un estat i d'aconseguir la independència. I quan l'Estat espanyol prioritza la repressió per damunt de la democràcia i per damunt del diàleg, ens trobem ambun estat espanyol que fa fallida."

Ofrena del PDeCat amb David Bonvehí (ACN)

 

Ofrena floral de Junts per Cataluya a Rafael Casanova (ACN)

 

Des d'Esquerra Republicana, Marta Vilalta ha fet una crida a la mobilització al carrer per fer front a la repressió, en una nova Diada -diu- que es viu de manera excepcional.

"Seguirem defensant als carrers allò que fa molt temps que defensem, que volem decidir, que volem construir una república catalana que és la manera de poder garantir la igualtat d'oportunitats, els drets i les llibertats per a tothom."

 


Ofrena d'Esquerra Republicana de Catalunya (ACN)


Pel PSC, Miquel Iceta ha dit que la Diada hauria de servir per reflexionar i obrir una nova etapa política a Catalunya. 

 

"Pels socialistes la Diada hauria de ser un punt de trobada, un punt de reflexió, un punt per canviar de capítol, per obrir un altre llibre a ser possible, cercant objectius que puguin ser compartits de forma ben àmplia, de millor autogovern, de millor finançament, millor reconeixament de la diversitat a Espanya."

 


Miquel Iceta fent l'ofrena floral del PSC a Rafael de Casanova (EFE)
 

 

Un cop acabades les ofrenes institucionals, el regidor del PP a l'Ajuntament de Barcelona, Josep Bou, ha fet una ofrena a títol personal . El PP, com a partit, no participa en aquestes ofrenes des del 2012. Bou ha acusat "el nacionalisme català" de tenir segrestada la figura de Rafael Casanova. que, ha dit, no volia independitzar-se, sinó només "un bon rei per a Espanya".

"Rafael Casanova que era alcalde de Barcelona, va fer un escrit que deia, que acudissin els catalans a vessar la seva sang pel rei, que era Carles III, pel seu honor, pèr la pàtria i per la lliberatt de tots els espanyols. Mai va voler separar-se d'Espanya. Era un "espanyolazo".


Entitats ciutadanes

A banda de partits i institucions han desfilat davant del monument diveres entitats de la societat civil esportives, culturals i sindicals per fer també les seves ofrenes de flors.

 

 


El vicepresident d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri encapçalant l'ofrena de l'entitat (ACN)
 

 

Òmnium Cultural també ha fet la seva ofrena L'entitat, representada pel seu vicepresident, Marcel Mauri, que anava acompanyat dels líders d'Acció Cultural del País Valencià i Obra Cultural Balear. Mauri ha recordat que el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, és a la presó i ha dit que hi ha una majoria de la ciutadania que vol un país més just on ningú acabi empresonat per manifestar-se pacíficament. El vicepresident de l'entitat també ha advertit a l'estat espanyol de les conseqüències que pot tenir si hi ha una sentència condemnatòria de l'1 d'octubre.

"Avui és un dia perquè cadascú, pensi el què pensi, pugui sortir a reivindicar allò què vulgui i estic segur que sortiran aquesta tarda, a Barcelona, a la plaça Espanya a demanar la llibertat del nostre país. Si no hi ha absolució serà l'Estat espanyol, seran les institucions que tindran un problema molt greu amb la democràcia i amb la justícia. Per això avui també sortim a reclamar l'absolució d'en Jordi Cuixart, el nostre president, i de la resta de presos polítics."

Moltes entitats esportives han fet les seves ofrenes com el RCDEspanyol i el FC Barcelona. l'entitat blaugrana celebra els 100 anys que es van adherir a la diada com a club i que van fer la seva primera ofrena al monument de Casanova..

 

Gerard Piqué i Juan Carlos Navarro acompanyen a nens del FCBarcelona a fer l'ofrena floral del club (EFE)

 

 

Ofrena floral dels representants del Real Club Deportiu Espanyol EFE)

 

 

Representants de la Coronela a cavall en l'ofrena a Rafael Casanova


Agenda de la Diada

Durant la Diada es fan diversos actes, en una agenda que omple sobretot la ciutat de Barcelona. A les deu del matí, fins les tres de la tarda, al Pla de Palau de Barcelona l'ANC es fa la campanya informativa "Eines de país".

Cap a 2/4 d'una, Òmnium Cultural obrirà una fira al Passeig de Lluís Companys i on hi haurà un concert infantil amb el grup "Xiula".

A més, serà jornada de portes obertes al Palau de la Generalitat i al Parlament.

A les 16.00 està convocada la manifestació de l'ANC, amb la participació de l'AMI i Òmnium, a la plaça Espanya que s'estendrà per sis carrers: Creu Coberta, Tarragona, Paral·lel, Maria Cristina i la Gran Via fins als Jardinets de Gràcia. Amb el lema "Objectiu independència".

A les 18.30, a la plaça Urquinaona, l'esquerra independentista – Endavant, Arran, Alerta Solidària i la CUP – convoca a la manifestació alternativa que acaba al Born, on es farà un acte polític reivindicatiu.

A la mateixa hora, al Passeig Lluís Companys, començaran els concerts de l'Òmnium. A l'Arc de Triomf hi sonarà la música de Rumba Gipsy Cat, Mishima i Buhos.

A les 10 de la nit es farà l'acte institucional "Tornarem", de la Plaça de Sant Jaume, ajornat aquest dimarts per la pluja. L'encapçalaran el president de la Generalitat i el del Parlament i s'hissarà la bandera amb el Cant de la Senyera interpretat per Cor Jove Nacional de Catalunya. Creat i dirigit artísticament per Lluís Danés, hi actuaran Lax'n'Busto i Marina Rossell.

 

Actes de la vigília

La pluja va obligar a suspendre altres actes previstos per aquest dimarts com la marxa de Torxes a Lledoners i la il·luminació de 131 agulles de Montserrat. Els dos actes es faran en la celebració de l'1 d'octubre.

 

Ofrena floral al Fossar de les Moreres (ACN) 

L'ofrena floral al Fossar de les Moreres d'aquest dimarts va donar el tret de sortida als actes de celebració de la Diada. L'acte solemne, deslluït per la pluja, el va encapçalar el president de la Generalitat, acompanyat per tots els consellers del govern. S'hi van sentir crits per falta d'unitat i poc compromís amb la causa independentista.

També poca gent en altres actes de la Diada previstos aquest dimarts. On hi sol haver torxes hi havia aquest any paraigües. Van fer ofrenes florals el PDeCat, amb David Bonvehí al capdavant. Junts per Catalunya, amb Elsa Artadi i Eduard Pujol, i també Esquerra Republicana, amb Elisenda Alamany i Ernest Maragall. Van ser actes breus i amb poca assistència, pel mal temps.

En l'altre acte institucional del Parlament es va lliurar la Medalla d'Honor, aquest any a Òscar Camps i Carola Rackete per la seva feina de salvar vides al Mediterrani.

ARXIVAT A:
11S
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut