El marbre blanc del terra de la Kaba destaca per l'absència de fidels a la Meca
El marbre blanc del terra de la Kaba destaca per l'absència de fidels a la Meca
Meca

Arrenca un ramadà ben diferent amb una Meca completament buida de pelegrins

Ramadà 2020 en un panorama de restriccions internacionals, marcat pel tancament de les mesquites i la suspensió dels pelegrinatges

RedaccióActualitzat
El mes de ramadà, el més sagrat per als musulmans, se celebra aquest any en el marc de les restriccions internacionals a causa de la pandèmia de coronavirus. Unes mesures que tindran un gran impacte sobre les pràctiques religioses de la comunitat, especialment pel tancament de mesquites i les limitacions al pelegrinatge.

Si fa dues setmanes sobtava veure la basílica del Vaticà buida per Setmana Santa, ara, la imatge que impressiona és la dels voltants de la Kaba, a la Meca, deserts en ple ramadà.

Les autoritats saudites van demanar als pelegrins que suspenguessin els seus viatges i que fessin les pregàries a casa a causa de la pandèmia. Queda anul·lada, doncs, la visita a la Gran Mesquita de la Meca i a la Mesquita del Profeta, a Medina.

 

Un treballador neteja la pedra sagrada Kaba a la Meca
Un treballador neteja la pedra sagrada Kaba a la Meca (Saudi Press Agency/Reuters)

 

El ramadà

La celebració, que depèn del calendari lunar i que varia cada any, en aquesta ocasió ha arrencat entre aquest dijous i aquest divendres, depenent de la situació geogràfica.

El mes, el novè en el calendari islàmic, és considerat el més important per ser aquell en el qual els musulmans commemoren la revelació del missatge diví a Mahoma a través del dejuni, considerat un dels cinc pilars d'aquesta religió.

Un altre dels punts principals és el pelegrinatge a la Meca, lloc on va néixer Mahoma. Si pot ser, s'ha de viure diversos dies a la ciutat campament de Mina abans d'acudir a la muntanya Arafat i a la Gran Mesquita de la ciutat santa per caminar al voltant de la Kaba, el lloc més sagrat de l'islam.

 

Treballadors netegen el recinte de la Kaba a la Meca en preparació pel Ramadà
Treballadors netegen el recinte de la Kaba a la Meca en preparació per al ramadà (Saudi Press Agency/Reuters)

 

Tancament de mesquites

Les mesquites de molts altres països també estan tancades a causa de la pandèmia. Aquest és el cas de la mesquita d'Al-Aqsa, situada a Jerusalem. En aquesta mateixa línia, el govern egipci va anunciar a principis d'abril que prohibia totes les reunions religioses durant aquest mes, incloses les pregàries a les mesquites de tot el país.

Aquesta mateixa decisió va ser adoptada per Jordània. El ministre de Donacions Religioses, Mohammad al Jalailé, va manifestar que les pregàries s'havien de fer a casa. Per contra, el Pakistan va anunciar que les mesquites estarien obertes i que la població podrà acudir a resar, si bé respectant les normes de distanciament social i d'higiene per evitar la propagació del virus.

Per la seva banda, el president de l'Iran, Hassan Rohani, va confirmar que les mesquites i altres llocs religiosos estarien tancats almenys fins al 4 de maig. I així s'ha fet extensible a d'altres països de religiò islàmica.

 

Un imam amb mascareta a la seva mesquita a Brescia, a Itàlia
Un imam amb mascareta a la seva mesquita a Brescia, a Itàlia (EFE/EPA/Filippo Venezia)

 

Impacte social

L'impacte de les restriccions va més enllà de dos dels cinc grans pilars de l'Islam com el dejuni i el pelegrinatge, ja que es tracta d'un mes marcat, també, per les pregàries, les lectures col·lectives de l'Alcorà i les accions caritatives. L'anul·lació de l'últim element farà que s'agreugi la situació de persones que viuen precàriament a causa de la pèrdua d'ingressos o de la seva ocupació.

La Comissió Econòmica i Social de Nacions Unides per a Àsia Occidental va indicar l'1 d'abril que al voltant de 8,3 milions de persones més es veuran sumides en la pobresa als països àrabs a causa de l'impacte econòmic de la pandèmia.

Així mateix, el confinament en nombrosos països afectarà la comunitat en les seves tasques de proveïment d'aliments de cara als àpats per aixecar el dejuni, especialment a causa dels problemes de subministrament en algunes botigues i el tancament d'aquelles que no venen productes essencials.

També estan sorgint iniciatives perquè, igual que amb la resta dels assumptes del dia a dia, les pràctiques religioses durant el mes del ramadà passin a celebrar-se a través de les xarxes socials i internet.

ARXIVAT A:
Coronavirus Religió
Anar al contingut