Agència Tributària
Agència Tributària

Arrenca l'IVA online, que obliga les empreses a declarar les factures al moment

RedaccióActualitzat

A partir d'aquest 1 de juliol es comença a aplicar l'anomenat IVA online. Milers d'empreses hauran de portar els seus llibres de registre de l'IVA des del web de l'Agència Tributària espanyola i, a més, tenir-los molt més actualitzats.

Amb aquesta mesura, el govern espanyol vol combatre el frau. De fet, confia que servirà per augmentar en més de 300 milions d'euros la recaptació anual.

Hisenda anomena aquest sistema "Subministrament Immediat d'Informació" (SII). Està pensat perquè les empreses informin pràcticament al moment de les factures. Tindran quatre dies laborables per declarar l'IVA de totes les operacions. Fins a finals d'any s'ha obert un període de sis mesos en què hi ha vuit dies per declarar-les.

La gran majoria d'empreses hi estan obligades. Està pensat per a les més grans, però en total hi ha 62.000 afectades. Representen el 80% de tota la facturació a Espanya. Algunes ja fan servir la facturació electrònica.

Les que no hi estiguin obligades s'hi podran acollir voluntàriament. Encara no està clar si, a la llarga, Hisenda imposarà aquest sistema per a totes les companyies.

Dubtes a les empreses

Les empreses, però, no n'estan convençudes. Es queixen que han tingut poc temps per fer el canvi perquè les van avisar al desembre i encara fa unes setmanes es feien modificacions al sistema. És per això que l'assessor fiscal de la patronal CECOT, Enric Rius, considera que els primers sis mesos haurien de ser de prova.

Segons ha explicat Rius a Catalunya Ràdio, les empreses també han hagut de fer inversions importants per un canvi de sistema que beneficia Hisenda i a les empreses els serveix de ben poc. Per això demana que puguin deduir els diners que han gastat com a innovació tecnològica en l'Impost de Societats.

ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut