Arrenca la producció del Vi de Nous de la Cooperativa Tres Cadires d'Arbeca

ACN Arbeca.-La primera producció del Vi de Nous de la Cooperativa Tres Cadires d'Arbeca (Garrigues) ja ha començat després que pels volts de Sant Joan es fes la primera fase del procés amb la barreja del vi negre i les nous verdes trencades. Tres joves, l'Anna Maria Capdevila, l'Andreu Culleré i el Quim Pérez, són els impulsors d'aquest projecte que va arrencar a la primavera amb una proposta de micromecenatge que en tant sols 11 dies va arreplegar més de 8.000 euros. Amb aquests diners ja han pràcticament acabat d'arranjar l'obrador de producció, ubicat en un antic magatzem rural, i ja han adquirit els materials per començar a fer aquest licor, que els tres joves volen ser els primers en comercialitzar al mercat per tal que ''es faci el seu lloc en la cultura catalana''.

La primera fase de producció del Vi de Nous d'Arbeca ja ha començat amb la maceració de les nous verdes trencades amb el vi negre de Maldà (Urgell). No serà però fins als volts del mes de novembre que es podran degustar les primeres ampolles, ja que ara cal esperar a què la barreja maceri. Quan aquest procés haurà acabat començarà la segona fase que consisteix en agafar esperit de vi, sucre i vi negre nou, escalfar-lo bé per fer desfer el sucre i barrejar-ho tot plegat amb el vi macerat amb les nous.Aquesta és la recepta de la padrina de l'Andreu Culleré, un dels tres socis de la cooperativa, que ha après de seu pare, qui cada Sant Joan n'ha elaborat de forma casolana durant molts anys. L'Andreu l'ha compartit amb moltes amistats i coneguts i després que aquest licor de més de 20º hagi despertat l'interès de molts d'aquells qui l'han tastat, va portar-lo a impulsar el projecte de la producció juntament amb l'Anna Maria i el Quim. Durant el primer any Tres Cadires vol arribar a una producció de 4.000 litres, que s'aniran fent de forma progressiva durant tot l'any. El vi de nous és un licor que s'ha fet de forma tradicional a moltes cases de camp d'arreu del país però que actualment no es troba comercialitzat sota cap marca. La idea d'aquests tres joves és que a partir d'ara el puguin distribuir principalment en agrobotigues, botigues especialitzades de licors o de productes de la terra i proximitat, botigues de poble, ateneus, i fires del territori. A més a més de vendre el vi de nous, els tres joves estan fent una tasca d'investigació sobre quin és el seu origen i les diferents varietats que s'han anat fent al llarg de la història. Amb la producció volen afegir tota la informació que van recopilant per tal que hi hagi un ''relleu generacional'' que s'ha vist frenat amb la mort de la gent que el feia de forma casolana, explica Anna Maria Capdevila. Tot plegat, perquè consideren que és un ''producte que té un valor, que és molt bo i és part de la nostra tradició''. En aquest sentit, apunta que s'han vist amb ganes de recuperar-lo i explicar-ne el seu origen perquè ''tingui el seu lloc en la cultura catalana''.El projecte de Tres Cadires sempre ha estat enfocat de forma col·lectiva; al capdavant hi ha aquests tres joves però consideren que hi ha molta gent que està confiant en ells, ja que van arrencar gràcies al finançament de 20 persones a les qui s'ha sumat les prop de 300 que han aportat diners al micromecenatge. Amb tot el ''soroll'' que han fet, asseguren que s'estan trobant amb gent que els diu que han tastat vi de nous alguna vegada però no saben on trobar-ne, i per això, volen una producció que els el faci arriba al mercat.

Anar al contingut