Barcelona

Arrenca la Marató de Donació de Sang de Barcelona amb l'objectiu d'aconseguir 1.500 donacions

La sanitat catalana necessita sang perquè les reserves estan baixes. En data d'avui, el Banc de Sang i de Teixits diu que té reserves només per a 4 dies. Després del Nadal i d'altres períodes de vacances és quan les reserves acostumen a estar més baixes. De sang, se'n pot donar cada dia als hospitals, però, a més, a partir d'aquest divendres i fins demà dissabte s'han organitzat unes jornades de recollida, sota el nom de La Marató de Donació de Sang de Barcelona. El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha donat el tret de sortida a la iniciativa, que vol aconseguir 1.500 donacions. Ruiz ha fet una crida a la ciutadania per superar les gairebé 40 donacions per cada 1.000 habitants que es fan actualment.

Actualitzat
Les xifres parlen a favor de les donacions. Segons el Banc de Sang i de Teixits, 1 de cada 10 pacients hospitalitzats necessitarà una transfusió sanguínia, i és que a Catalunya cada dia es necessiten mil bosses de sang, fins al punt que cada tres segons hi ha algú que en necessita. A més, es preveu que a més del 70% de la població li caldrà sang abans de complir 75 anys.

De fet, el Banc de Sang recull diàriament entre 900 i 1.000 dosis, però en sessions especials com aquesta l'objectiu és doblar el nombre de donacions. Des de l'entitat, Lluís Puig ha volgut destacar la importància de disposar de reserves de sang suficients. Puig ha recordat que sense una bona conscienciació "ens podem trobar davant d'una situació absolutament crítica perquè els hospitals no tindran suficients components de la sang i hi haurà malalts que no es podran transfondre i operacions que no es podran fer".

Per donar sang només cal ser major d'edat, pesar més de cinquanta quilos, estar bé de salut i estar disposat a dedicar uns vint minuts del propi temps. Qui complia tots aquests requisits ha estat el primer donant de la Marató, un home de 92 anys, que ha explicat que ho ha fet durant tota la vida i que això segur que l'ha ajudat a arribar a la seva edat amb bona salut.

Fins dissabte al vespre al Palau Robert

Tothom qui vulgui participar en la Marató de Donació de Sang pot passar durant tota la tarda de divendres i el dissabte, de les deu del matí a les nou del vespre, per l'espai principal, que es troba a les cotxeres del Palau Robert de Barcelona. També es poden fer donacions als centres habituals que el Banc de Sang i de Teixits té als hospitals de la Vall d'Hebron, Sant Pau i el Clínic.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut