Tots els partits han fet el primer acte de campanya a la capital catalana (Agències)

Arrenca la campanya: els partits centren els primers missatges en la batalla de Barcelona

Els principals líders han acompanyat els candidats barcelonins als primers actes oficials de campanya, que ha començat la mitjanit de dijous a divendres

RedaccióActualitzat

Barcelona centra els esforços dels partits polítics catalans en l'arrencada de la campanya. Tots els líders han acompanyat aquest dijous al vespre els seus candidats a l'alcaldia de la capital, després que al matí el CIS hagi pronosticat una victòria d'Ada Colau millorant resultats respecte a les últimes eleccions. 

Els guanyadors del 2019, ERC, s'han marcat l'objectiu de repetir la fita de les últimes municipals, quan va guanyar a tot Catalunya i també a la ciutat, per primera vegada des del retorn de la democràcia.

Però, tot i guanyar, Ernest Maragall no va arribar a l'alcaldia pels pactes entre Comuns i PSC. Ara hi torna, convençut que aquest cop podrà governar i substituir Colau, amb qui ha dit que no pactarà. Maragall vol fer canvis en mobilitat, turisme i habitatge:

"Cap lliçó, ni dels que especulen amb els habitatges, ni dels que no ho han sabut governar."

Pel seu cantó, el president del partit, Oriol Junqueras, ha valorat les llistes de Junts:

"Hi ha una llista electoral que amaga el seu nom i que està farcida d'aquells que l'estiu del 2017 van abandonar el govern i van abandonar el poble de Catalunya per no assumir la responsabilitats del referèndum de l'1 d'octubre."

Ernest Maragall aspira a repetir victòria a Barcelona i poder governar (ACN / Bernat Vilaró)

Junqueras també ha recordat que, diu, "el Partit Socialista és el partit de la Renfe, és el partit de la gestió catastròfica de la Renfe."

Precisament el PSC aspira a créixer per consolidar el partit com a primera força en nombre de vots. A Barcelona, els socialistes surten a guanyar amb unes enquestes favorables.

El PSC ha comptat amb la presència de la ministra Maria Jesús Montero (Europa Press)

El candidat Jaume Collboni ha obert campanya al costat del líder socialista Salvador Illa i de la ministra Montero, al barri del Carmel. A Catalunya, el PSC té l'objectiu de recuperar grans ciutats i expandir l'hegemonia més enllà de l'àrea metropolitana, com ha remarcat Illa:

"Per posar en marxa Barcelona, per posar en marxa Lleida, per posar en marxa Tarragona, per posar en marxa Girona, per posar en marxa la majoria de municipis de Catalunya com a pas previ a posar en marxa, un cop més, Catalunya."

Collboni, com a candidat a Barcelona, ha situat entre els principals eixos l'habitatge i la creació de feina:

"La Barcelona que el PSC retornarà serà de nou una ciutat ordenada, amb barris nets i segurs. Serà una ciutat d'oportunitats, on es garanteixi el sostre i els sous dignes."

Mentrestant, Junts confia en l'efecte Trias i manté l'esperança en el candidat de Barcelona perquè sigui un revulsiu per la resta de Catalunya. Al mercat dels Encants de la capital catalana s'ha vist una imatge que probablement no es repetirà durant la campanya, la de Xavier Trias acompanyat de la cúpula del partit i l'expresident Artur Mas. També hi ha hagut missatge enregistrat de Puigdemont.

Junts ha començat la campanya al mercat dels Encants (EFE / Marta Pérez)

El secretari general del partit, Jordi Turull, ha fet valdre l'independentisme de Trias:

"Per tenir un alcalde lleial a Catalunya, compromès amb el país, com ho vas demostrar el 9 de novembre, com ho has demostrat sempre que fa falta, en contraposició a una alcaldessa que es va desentendre i va donar l'esquena a l'1 d'octubre. Per això, també, Xavier, guanya."

Al seu torn, l'exalcalde i ara candidat de nou ha plantejat el 28-M com les eleccions del canvi:

"Barcelona es mereix un govern que governi pensant en ella, en els seus ciutadans, no en la seva ideologia i en el seu sectarisme. Molt sectarisme i poca dedicació al que s'ha de fer."

Des dels Comuns, Ada Colau aspira a repetir un tercer i últim mandat com a alcaldessa de Barcelona. Quatre anys més que diuen que serviran per seguir avançant en la transformació de la ciutat.

L'alcaldessa de Barcelona i candidata dels Comuns ha començat la campanya a la sala La Paloma (Kike Rincón / Europa Press)

Colau, que ha obert campanya a La Paloma, ha fet una crida a aglutinar el vot progressista a la seva candidatura, però ha afegit que és conscient que caldran acords després de les eleccions per governar l'Ajuntament. La candidata ha dit que vol un pacte dels Comuns amb Esquerra i el PSC:

"El CIS ens deixa clarament primers en aquesta enquesta. Les enquestes són enquestes, l'última paraula sempre la tindran els veïns i veïnes a les votacions del 28 de maig, però les encarem amb optimisme."

Ciutadans ha fet els últims preparatius per aquest inici de campanya des de la seu del partit. Els d'Anna Grau, amb un cartell molt suggerent de la candidata, diuen que no tenen res per amagar i juguen amb el lema "Allibera't".

Venen d'un període convuls amb una crisi interna de partit, que volen deixar enrere amb Anna Grau al capdavant. Els punts clau són defensar el bilingüisme, reduir els impostos, aturar les superilles i combatre el moviment okupa, com ha explicat la candidata a l'alcaldia barcelonina:

"Ciutadans existeix, resisteix i insisteix. Ciutadans va nèixer el 2006 aspirant senzillament a tot, perquè els catalans s'ho mereixen tot, a Barcelona ens ho mereixem tot. Farem fora Colau, així de simple."

Amb el lema "Gent que lluiti és el que cal", la candidata de la CUP a Barcelona, Basha Changue, ha donat el tret de sortida a la campanya des de Nou Barris. Un centenar de persones han assistit a l'acte polític.

La CUP aspira a tornar a entrar a l'Ajuntament de la capital catalana després que de quedar-ne fora en les últimes eleccions municipals. En total es presenten a 166 municipis arreu de Catalunya amb una proposta, diuen, alternativa i rupturista. Changue ha carregat contra l'ús partidista de l'ocupació:

"Venim a dir als voltors que no els volem, que ens neguem que segueixin fent negoci amb les nostres vides, la nostra feina i els nostres carrers. Perquè som la Barcelona que lluita i no els ho permetrem més. Una Barcelona dels barris, de les classes populars, és una Barcelona que no vol ser una ciutat aparador." 

El PP ha arrencat la campanya a la Sala Astoria de Barcelona. El candidat, Daniel Sirera, ha dit que vol recuperar la millor Barcelona i ha culpat Colau i Collboni de l'estat de la ciutat que considera insegura.. Sirera ha situat l'ocupació com un dels problemes de la ciutat:

"Som l'única força de centre i centre-dreta no separatista que pot entrar amb força a l'Ajuntament de Barcelona." 

El candidat del PP a Barcelona s'ha envoltat de dirigents del partit (Europa Press)

El candidat popular ha fet una crida als votants que van marxar a altres partits a tornar per fer del PP la casa gran del constitucionalisme:

"Obrim de bat a bat les portes del PP. Tothom és benvingut per fer del Partit Popular la casa comuna dels constitucionalistes." 

Una referència també a Valents. La formació fixa l'alternativa a Barcelona en superar, diuen, l'etapa de Comuns i PSC i apartar definitivament el procés independentista. El partit ha apostat l'estrena de les eleccions en la seva presidenta, Eva Parera.

La marca hereva de Manuel Valls, defensa una candidatura de canvi per Barcelona amb les línies vermelles a una investidura d'Ada Colau o Ernest Maragall. Eva Parera ha prioritzat l'estratègia de Valents en la lluita contra la inseguretat i la delinqüència:

"Els barcelonins que siguin valents, que s'atreveixin a provar una cosa diferent en aquesta ciutat. Ja ho han provat tot, no ha funcionat. Aquí hi ha una opció molt bona, aquí hi ha una cosa que Barcelona no ha provat mai i que, que quan la provi no la voldrà canviar mai. Venim a convertir la Barcelona del No en la Barcelona del Sí." 

ARXIVAT A:
JxCatCUPCsPSCERCEleccions municipals 2023PP
Anar al contingut