Inocencio Montano, únic acusat per l'assassinat de sis jesuïtes al Salvador, durant l'inici del judici
Inocencio Montano, únic acusat per l'assassinat de sis jesuïtes al Salvador, durant l'inici del judici (EFE / Kiko Huesca)

Arrenca el judici per l'assassinat de sis sacerdots jesuïtes al Salvador l'any 1989

L'Audiència Nacional jutja l'exviceministre de Defensa del Salvador Inocente Montano per l'assassinat d'Iñaki Ellacuría i set persones més a la Universitat Centreamericana

Actualitzat

L'exviceministre de Defensa del Salvador Inocente Montano és l'única persona que s'asseu al banc dels acusats de l'Audiència Nacional, on des d'aquest dilluns es jutja l'assassinat de cinc sacerdots jesuïtes espanyols fa més de 30 anys.

A Montano se'l jutja per la seva presumpta participació en "la decisió, disseny o execució" de l'assassinat dels sacerdots jesuïtes Ignacio Ellacuría, Ignacio Martín-Baró, Segundo Montes, Juan Ramón Moreno, Amando López i Joaquín López y López, a més d'Elba Ramos i Celina Ramos. La Fiscalia demana que se'l condemni a 150 anys de presó.

 

La Universitat José Simeón Cañas, el lloc on van assassinar els sis jesuïtes
La Universitat José Simeón Cañas, el lloc on van assassinar els sis jesuïtes (EFE / Rodrigo Sura)

 

La data del judici estava marcada des d'abans que es decretés l'estat d'alarma i, finalment, s'ha mantingut. Montano està empresonat des de 2017 i la presó provisional es va prorrogar fa uns mesos, de manera que era urgent que s'assegués al banc dels acusats.

El més conegut era Iñaki Ellacuría, rector de la Universitat Centreamericana (UCA) i una de les cares visibles del moviment de la Teologia de l'Alliberament. A l'atemptat del 16 de novembre de 1989, hi van morir vuit persones, sis sacerdots jesuïtes i la dona i la filla del guàrdia de la universitat.

 

 

 

 

 

ARXIVAT A:
JudicialReligió
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut