Arrenca el judici a Sandro Rosell, després de 602 dies de presó preventiva
Sandro Rosell, al banc dels acusats a l'Audiència Nacional (EFE)

L'advocat de Rosell qüestiona la competència de l'Audiència Nacional per jutjar-lo

Arrenca el judici contra l'expresident del Barça, acusat de blanquejar capitals i que s'enfronta a una pena de més de 10 anys de presó

RedaccióActualitzat

Aquest dilluns ha començat a l'Audiència Nacional el judici contra l'expresident del Barça Sandro Rosell. Els advocats de la defensa qüestionen que aquest tribunal sigui competent per jutjar l'expresident blaugrana. L'advocat de Rosell, Pau Molins, assegura que no té ni cap ni peus que el jutgi l'Audiència Nacional perquè dels tres delictes que l'acusen, dos haurien passat fora d'Espanya i el tercer a la circumscripció de Barcelona. En aquest cas l'haurien de jutjar l'Audiència de Barcelona.

A banda de Rosell, també està acusat el seu soci i quatre persones més. La Fiscalia els acusa de blanquejar capitals a través d'un entramat d'empreses organitzat, i els demana més de 10 anys de presó. Al centre de les operacions de Rosell, hi ha els seus negocis amb la Confederació Brasilera de Futbol. L'expresident del Barça està empresonat des del maig del 2017. Compleix la presó preventiva més llarga d'Espanya per un delicte econòmic privat.
 

Sandro Rosell, al banc dels acusats a l'Audiència Nacional (EFE)


Molins, que reclama la llibertat provisional del seu client, com a mínim quan acabi el judici, afirma que volen jutjar l'exmàxim responsable del Futbol Club Barcelona per unes qüestions que fa 12 anys no eren delicte:

"L'acusació va passar a defensar que el delicte font podria ser la corrupció entre particulars, encara estem allà, una possibilitat de tota manera que sembla una mica abandonada perquè aquesta defensa acredita que aquest delicte no és punible ni al Brasil ni a Andorra. De fet, el més greu és que en el moment que van passar els fets, en el 2006, és que no era delicte ni a Espanya"

L'advocat ha etzibat a la sala que hi ha un risc alt que no siguin prou imparcials per considerar que poden haver estat contaminats per la fiscalia. Molins també ha dit que hi ha el perill de condemnar Rosell tot i sospitar que no és culpable, ja que ha afegit que seria molt difícil de digerir que l'hagin tingut dos anys a la presó per acabar deixant-lo anar sense càrrecs.

La resta de les defenses són les que intervenen tot seguit.

La sessió s'ha aturat durant uns minuts per problemes de so a la sala.

 

Cap a dos quarts de deu els advocats i la dona de Rosell, Marta Pineda, han arribat a l'Audiència Nacional.
 

Molins ha demanat al tribunal la llibertat de Rosell mentre duri el judici deixant com a fiança tot el seu patrimoni, que ascendeix a més de 30 milions d'euros.

La defensa ha criticat la violació de drets fonamentals com la llibertat, el dret a la defensa o un judici imparcial. El lletrat ha recordat que la sala ha denegat la llibertat a Rosell en diverses ocasions i que podria semblar que això no assegura la neutralitat del procés judicial. A més d'això, Molins ha indicat que el fet que tinguin el seu client sota presó preventiva ja fa gairebé dos anys sembla que estiguin "inclinats" a declarar-lo culpable.

"Especialment quan aquesta mateixa justícia no ha dubtat a deixar en llibertat provisional a persones processades o condemnades en primera o, fins i tot, en segona instància -com 'La Manada'- per delictes bastant més greus dels què se l'hi imputen al meu defensat"

Acusat de blanqueig de capitals i pertinença a organització criminal

Dijous, Sandro Rosell i el seu soci Joan Besolí van ser traslladats de la presó de Brians 2 cap a Soto del Real, a Madrid. Fa un any i nou mesos que estan en presó preventiva i la defensa de Rosell ha intentat, en va, treure'l de la presó una dotzena de vegades. Hi va ingressar dos dies després de ser detingut, el 23 de maig del 2017. La documentació requisada en els escorcolls ha servit a la Fiscalia per argumentar les acusacions de blanqueig de capitals i de pertinença a organització criminal.

Els fets es remunten al 2006, quan Sandro Rosell va fer d'intermediari per vendre els drets televisius de 24 partits de la selecció brasilera de futbol a una societat saudita amb seu a les illes Caiman. El fiscal apunta que Rosell i el president de la Confederació Brasilera de Futbol, Ricardo Teixeira, es van embutxacar 15 milions d'euros per aquesta operació en comissions il·legals. Ho haurien fet a través de societats pantalla i comptes andorrans i amb l'aparent compravenda d'una societat de Sandro Rosell i la seva dona, que també està acusada.

Per tot això, li demanen 11 anys de presó i 59 milions d'euros de multa.

 

 

I pel seu soci andorrà, Joan Besolí, 10 anys i 55 milions de multa. Les penes per als altres 4 acusats van dels 6 als 8 anys de presó amb multes entre 40 i 50 milions d'euros.

 

 

La defensa argumenta que la presumpta perjudicada, la confederació brasilera, no ha presentat mai cap denúncia i diu que els fets de què se'ls acusa no són delicte. I que qualsevol comissió va ser legal i reconeguda per totes les parts.

El fiscal també acusa Rosell d'haver fet arribar a Teixeira 5 milions d'euros per la rescissió d'un contracte amb Nike.

ARXIVAT A:
Sandro RosellAudiència NacionalDelictes econòmicsFrau fiscal
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut