Arrenca Catvers, el primer metavers en català, per impulsar la llengua en el món virtual

És un projecte del Centre Blockchain de Catalunya i el govern creu que pot contribuir a garantir la supervivència del català

Josep Maria Camps ColletActualitzat

Aquest dilluns s'ha presentat a Barcelona el Catvers, el metavers en català que es vol que sigui el món virtual de referència a Catalunya.

És un món virtual que ja existeix, però en una fase molt inicial i la previsió és que es vagi desplegant al llarg d'aquest any.

Primer, permetrà fer reunions organitzades per entitats o institucions, més endavant, exposicions d'art i, per últim, crear esdeveniments multitudinaris, com concerts. Tot en català.

Segons Albert d'Anta, director d'operacions del Catvers, aquest serà un món virtual que competirà i superarà el real:

"El que busquem amb aquest metavers és que l'experiència immersiva ja no sigui tan bona com la real, com la presencial, sinó que inclús la superi, perquè, gràcies a la virtualitat, pots tenir moltes més eines que no podries tenir mai d'una forma física o presencial."


L'han presentat virtualment

La presentació l'han feta el vicepresident i conseller de Polítiques Territorials i Territori, Jordi Puigneró, i la presidenta de la Cambra de Comerç de Barcelona, Mònica Roca.

Per donar exemple l'han feta de manera virtual a través de la nova web del Catvers, a les adreces www.catvers.cat i www.catvers.land:


"Un petit tast"

La web encara no està plenament activa, però s'hi pot trobar una "versió beta" del metavers català, amb el que anomenen "un petit tast" del que s'hi podrà trobar en el futur.

És un projecte del Centre Blockchain de Catalunya, el CBCat, al qual donen suport tant el govern de la Generalitat com la Cambra de Comerç de Barcelona.

En la presentació, Puigneró ha afirmat que s'estan posant "les bases per a la creació d'un metavers català":

"La defensa del català en tots els entorns de la nostra societat és prioritat del Govern i, per tant, també en la societat digital. La supervivència de la nostra llengua passa pel seu ús en el nou món virtual."


"Revolució 4.0"

Mònica Roca ha assegurat que el llançament del Catvers suposa "un gran avenç en direcció cap a aquesta revolució 4.0":

"Amb l'aplicació de tecnologies disruptives demostrem la voluntat i la capacitat de Catalunya de ser una avantguarda també en aquesta transformació."

 

Per la seva banda, Quirze Salomó, president executiu del CBCat, ha dit que està convençut que "els metaversos cada vegada tindran més importància en el nostre dia a dia":

"El nivell d'immersió i interacció que permeten les ulleres de realitat virtual són només l'avantsala del que podrem fer en els pròxims mesos i anys, a mesura que la tecnologia vagi avançant."

L'accés al Catvers es pot fer amb ulleres de realitat virtual, però també s'hi pot entrar des de qualsevol dispositiu connectat a internet.


Avantatges i inconvenients

La idea que hi ha darrere de metaversos com aquest és que siguin mons virtuals en què les persones es puguin trobar i interactuar gairebé com en el món real, però sense haver de sortir de casa.

Això pot tenir tant avantatges com inconvenients, alguns de molt seriosos, com que quedi molt exposada la informació dels usuaris i que es pugui assetjar les persones de manera molt real.

És el que afirma César Córcoles, professor d'Informàtica, Multimèdia i Telecomunicacions de la UOC, que alerta que els metaversos s'han de desenvolupar tenint aquests perills molt presents:

"Una situació força immersiva, on hi ha força gent, doncs de la mateixa manera que hi ha casos d'abusos a les xarxes socials, això es pot veure accentuat en móns de realitat virtual, excepte si les empreses que hi treballen en són conscients i ho tenen en compte".

El projecte de Mark Zuckerberg

El principal impuls a aquests universos virtuals l'està fent Mark Zuckerberg al capdavant de Meta, l'antiga Facebook, que assegura que contractarà 10.000 professionals a Europa per desenvolupar el seu.

Segons els seus plans, s'hi accedirà amb ulleres o cascos de realitat virtual, i permetrà treballar, anar a comprar, trobar-se al bar amb els amics o anar a concerts sense haver de desplaçar-se.

Segons Frances Haugen, enginyera que va treballar per Facebook i n'ha denunciat el funcionament intern, per accedir-hi, caldrà "omplir cases i oficines amb sensors que no són transparents", cosa que ha definit com "una pèssima idea".


Snowcrash i Second Life

La paraula "metavers" la va proposar l'escriptor nord-americà Neal Stephenson en una novel·la publicada el 1992, Snowcrash, en què va inventar entorns virtuals alternatius al món real.

La idea és que en aquests entorns virtuals no hi ha limitacions, i es pot ser immensament ric, anar a la velocitat de la llum o matar persones sense cap conseqüència.

Poc després de l'any 2000 va tenir força èxit durant uns quants anys un dels primers mons virtuals d'aquest tipus: Second Life, que va aixecar moltes expectatives.

Llavors, però, no era una realitat virtual gaire convincent, i les expectatives no es van complir, tot i que encara existeix. Caldrà veure si els nous metaversos, Catvers inclòs, tenen més bon pronòstic.

 

 

ARXIVAT A:
InternetTecnologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut