Montagut

Una casa que emergeix de terra en 6 minuts: el projecte de Miquel Subiràs a la Garrotxa

Miquel Subiràs i l'estudi Bianna Creative Lab han creat una casa que apareix i desapareix a Montagut

Anna Figuera RaichsActualitzat

Miquel Subiràs i el seu equip de Bianna Creative Lab han fet una casa a Montagut que emergeix de terra en només sis minuts i desapareix, sense deixar rastre. L'han batejat amb el nom d'IX, que vol dir "sortida" en diferents parles dels Països Catalans.

És una estructura dinàmica que s'amaga segons les necessitats. "L'arquitectura de sempre ha ocupat un espai en el paisatge i la trama urbana, hi ha moments que l'arquitectura no es fa servir i té sentit que desaparegui del paisatge", diu Subiràs.

Desapareix no només per una visió poètica de protegir la llar de la intempèrie, i de voler transformar l'espai sense canviar d'espai, sinó també com una aposta en favor de la sostenibilitat:

"La millor manera d'estar protegit és quan ets sota terra. Fins i tot, podries arribar a l'extrem de tenir un espai hermètic i convertir-se en un dels espais més eficients que avui dia podríem fer, i amb tecnologia molt senzilla."

En aquest sentit, apunten que l'aposta per aquesta arquitectura dinàmica pren més sentit en àrees del més sentit en zones del món sigui més extrem com també per zones on el paisatge és clau. Una visió més sostenible que dins l'IX es tradueix en una gestió energètica intel·ligent plenament orientada a l'autoconsum. "Amb el moviment fem que l'arquitectura sigui encara més eficient i sostenible", apunta Subiràs.

Ix, la casa que emergeix del terra, és un model innovador que aposta per la sostenibilitat
Ix, la casa que emergeix de terra, és un model innovador que aposta per la sostenibilitat


Una construcció innovadora que funciona amb un sistema hidràulic

La construcció d'IX també és innovadora. De fet, malgrat que avui dia encara es prioritza un sistema de construcció tradicional, Subiràs aposta per "deixar de construir i començar a fabricar, també en el món de l'arquitectura":

"El que puguem fer en un taller serà més ràpid, més precís i més sostenible."

En aquest sentit, aquesta casa s'eleva i s'amaga sis metres amb un sistema hidràulic fabricat en el seu centre de producció a Celrà, al Gironès. "IX s'ajusta a qualsevol necessitat gràcies als diferents models i al seu sistema de fabricació industrialitzat que garanteix precisió i seguretat. A més, s'utilitzen materials nobles, reciclables i recuperables", explica.

Bianna Creative Lab ja compta amb aquesta casa a Montagut i també amb un tanatori d'animals a Canovelles. També estan estudiant integrar el model a cellers del Priorat i La Rioja, així com la implantació del sistema en l'espai públic de dos ajuntaments.

 

Després de treballar 15 anys per a l'estudi d'arquitectura RCR, Miquel Subiràs va decidir fer el salt en solitari, sempre creant projectes amb el ferro com a material principal, i intentant demostrar que el disseny i l'arquitectura poden ser funcionals.

Són obres seves i del seu equip, per exemple, el centre gastronòmic Domus Sent Soví a Hostalric, la reforma del centre termal Magma a Santa Coloma de Farners, o el centre cultural La Cometa a Montagut.

El projecte de Miquel Subiràs a la Garrotxa: una casa que apareix i desapareix gràcies a un sistema hidràulic
El projecte de Miquel Subiràs a la Garrotxa: una casa que apareix i desapareix gràcies a un sistema hidràulic
ARXIVAT A:
Arquitectura
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut