Arquitectes i enginyers demanen aturar les obres públiques i privades pel coronavirus
Des del decret d'estat d'alarma, la Generalitat i els Aajuntaments han anat aturant la majoria de les obres en marxa, però moltes empreses de la construcció continuen treballant
Arquitectes i enginyers demanen aturar les obres públiques i privades pel coronavirus

Arquitectes i enginyers demanen aturar les obres públiques i privades pel coronavirus

Des del decret d'estat d'alarma, la Generalitat i els Aajuntaments han anat aturant la majoria de les obres en marxa, però moltes empreses de la construcció continuen treballant

Actualitzat
TEMA:
Coronavirus
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

Si hi ha un sector en què les últimes setmanes es fa més evident la diferència entre l'activitat pública i la privada és el de la construcció. Alguns ajuntaments i, des d'aquest dimecres també la Generalitat, han anat aturant les obres que no són imprescindibles. El govern vol que les úniques que es mantinguin siguin les d'emergència, vinculades bàsicament a la reparació de les destrosses que va fer el temporal Gloria.

En canvi, en el sector privat, moltes empreses continuen treballant malgrat la dificultat per complir totes les mesures de prevenció necessàries per evitar la propagació del coronavirus. Com que el decret d'estat d'alarma els permet treballar, moltes obres de promotors privats han continuat.

Per exemple, els operaris de la constructora Vesta Rehabilitación, que treballa per a diversos ajuntaments, van gravar un vídeo anunciant que aturaven les obres durant la situació actual.

 

 

La direcció de l'empresa ha aturat l'activitat per no posar-los en risc. En la construcció, la majoria de feines s'han de fer entre dues o tres persones i és molt difícil mantenir les distàncies per evitar contagiar-se

 

El director tècnic de Vesta Rehabilitación, José Luis López, assenyala que, a més, hi havia el perill que algun treballador prengués mal:

"Podíem córrer el risc que algun operari volgués fer algun treball pel seu compte i tinguéssim a més a més un accident. No seria un accident provocat pel coronavirus, però sí que seria per la situació que vivim"

 

Operaris en una obra en un carrer de Palafrugell, la setmana passada
Operaris en una obra en un carrer de Palafrugell, la setmana passada (ACN / Gerard Vilà)

 

Arquitectes, aparelladors i enginyers demanen aturar les obres

Els col·legis d'arquitectes, aparelladors i enginyers d'edificació de Catalunya han demanat al govern espanyol que es paralitzin totes les obres de construcció no essencials, perquè no es poden garantir les mesures de prevenció contra el coronavirus.

 

En una carta, demanen vetllar per "la salut i la seguretat" de les persones que treballen en la construcció i la indústria en general:

"En la situació d'emergència sanitària en què es troba el país pel COVID-19, i en el context d'estat d'alarma, els col·legis professionals ens veiem obligats a reclamar accions en defensa de la salut i la seguretat dels nostres col·lectius, així com de la resta de persones que treballen en el sector de la construcció i de la indústria en general. Considerem que la crisi segueix fora de control i que cal un pas més i aplicar noves mesures extraordinàries i urgents perquè les actuals són insuficients."

 

Carta dels col·legis tècnic... on Scribd

 

En el document, també reclamen a La Moncloa "un pla amb iniciatives enfocades a la recuperació del sector", tal com remarca la degana del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya, Assumpció Puig:

"Una de les altres coses que demanem a la carta és que es considerin mesures per a aquest professional liberal, que és un teixit productiu molt important. La crisi del 2008 ens va afectar molt i ara estem molt preocupats... Després d'aquesta crisi, com tornarem a la vida normal?"

En aquest sentit, els col·legis tècnics diuen que en moltes obres i fàbriques i tallers auxiliars "és pràcticament inviable garantir les mesures de prevenció". A més, indiquen que la majoria de les obres de construcció "no suposen un servei essencial".

De moment, els col·legis professionals no han rebut cap resposta del govern espanyol. També espera resposta l'Ajuntament de Barcelona, que ja va parar l'obra pública de la ciutat la setmana passada, però que també demana seguretat a les obres privades. 

 

Torra demana no exposar els treballadors

En la seva intervenció al Parlament, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha apostat per parar les obres de construcció, en considerar que no són una feina "essencial" i pot exposar els operaris al coronavirus:

"Apel·lo que totes les feines de construcció, que entenem que no són essencials, senzillament s'aturin"

 

Quim Torra, davant la compareixença d'aquest dimecres davant dels grups parlamentaris
Quim Torra davant la compareixença d'aquest dimecres davant dels grups parlamentaris (ACN / Rubén Moreno - Presidència)

 

ARXIVAT A:
Estat d'alarma Coronavirus Habitatge

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut