Arqueòlogues de la UB troben dues tombes de l'última dinastia egípcia al jaciment d'Oxirrinc
Crani d'una de les mòmies (Ministeri de Turisme i Antiguetats d'Egipte)

Arqueòlogues de la UB troben dues tombes de l'última dinastia egípcia

En les tombes de la dinastia saïta, l'última que va regnar a l'antic Egipte abans de la conquesta persa, s'hi han trobat unes "llengües d'or"

RedaccióActualitzat

Una missió arqueològica encapçalada per les doctores Maite Mascort i Esther Pons, de la Universitat de Barcelona, ha descobert dues tombes de la dinastia saïta, una de les quals intacta i amb tot l'aixovar funerari. La dinastia XXVI o saïta (624-525 a.C.), és l'última dinastia que va regnar a l'antic Egipte abans de la conquesta persa.

La descoberta s'ha fet al jaciment d'Oxirrinc, un dels més extensos d'Egipte i situat a 190 km al sud del Caire.

 

A més de les dues tombes, que daten de la dinastia XXVI, l'última nadiua que va governar l'antic Egipte, s'han trobat unes "llengües d'or" prop de les tombes saïtes, en les restes de tres cossos humans d'època romana.

Segons explica el Consell Suprem d'Antiguitats egipci, aquestes llengües d'or es col·locaven a boca del difunt durant el ritual funerari per assegurar que pogués parlar amb l'altre món davant el deu Osiris, l'encarregat de jutjar els morts.

En una de les dues sepultures saïtes, la que estava completament segellada, s'han trobat 402 petites estatuetes ushabti, imatges que acompanyaven els difunts i havien de servir com els seus súbdits en el món dels morts.

Maite Mascort ha explicat en un comunicat que una de les tombes "estava completament segellada i la missió la va obrir per primer cop durant les excavacions".

L'antiga ciutat egípcia d'Oxirrinc es considera un dels llocs arqueològics més importants de l'egiptologia per la riquesa de les peces trobades i pels milers de papirs que s'hi han desenterrat, que encara se segueixen estudiant.

ARXIVAT A:
ArqueologiaEgipte
Anar al contingut