Dibuix d'un mico localitzat a Palpa (Reuters)
Dibuix d'un mico localitzat a Palpa (Reuters)

Arqueòlegs peruans descobreixen uns dibuixos més antics que les línies de Nazca

Xavier DuranActualitzat

Les famoses i misterioses línies de Nazca, al Perú, ja tenen uns veïns que poden esdevenir igual de famosos. Una orca, un mico, una ballarina, un pelicà i, sobretot, molts guerrers. Són els dibuixos fets fa més de dos mil anys i descoberts ara per arqueòlegs peruans a Palpa, província fronterera amb la de Nazca. Els dibuixos serien molt anteriors als ja coneguts. La missió ha estat patrocinada per "National Geographic", que ha descrit la troballa a la seva web.


Algunes de les 50 imatges descobertes pertanyen a la cultura nazca, que va dominar la regió entre els anys 200 i 700 de la nostra era. Però la majoria són de les cultures paracas i toparà i tindrien fins a 2.500 anys d'antiguitat.

Per descobrir els dibuixos ha calgut utilitzar drons, tot i que es va fer de manera que es poguessin veure des de terra. A diferència de les línies de Nazca, només visibles des de l'aire, les de Palpa estan fetes als vessants dels turons. Això permetia contemplar-les des del terra, però amb el temps han quedat gairebé esborrades.

Ni tan sols es podien detectar per satèl·lits dotats d'instruments molt potents, capaços de captar figures de trenta centímetres d'ample des de 600 quilòmetres d'altitud. Les càmeres dels drons, en canvi, poden localitzar, des de 50 metres, objectes que mesurin un centímetre. Així s'han pogut localitzar les febles depressions en el terreny, els lleus vestigis del que havien estat vistosos dibuixos.

Noves claus sobre el significat

Aquests nous geòglifs -nom que es dona a les marques gravades al terra- proporcionaran noves dades sobre les cultures paraca i toparà. Aquesta darrera marcaria la transició entre la primera i la de Nazca. Tot plegat demostraria que les línies de Nazca es basaven en una tradició secular. Això també obre la porta a noves interpretacions sobre la seva funció i el seu significat.

Els dos conjunts de dibuixos presenten diverses diferències. Així, les línies de Nazca consisteixen sovint en polígons o formes geomètriques, mentre que les de Palpa representen humans i, en ocasions, animals.

Nazca va ser declarat patrimoni mundial de la Unesco el 1994 i s'ha convertit en un atractiu turístic. Això no ha beneficiat la seva conservació. Curiosament, els darrers descobriments tenen el seu origen en una acció per la qual Greenpeace va haver de demanar disculpes.


Al desembre del 2014, l'organització va desplegar unes pancartes per reivindicar les energies renovables. L'operació va malmetre l'àrea on es troba la famosa figura del colibrí. Arran d'això, el Perú va rebre ajut econòmic dels Estats Units per restaurar i seguir estudiant el lloc. I, entre altres coses, va poder pagar la campanya que ha culminat amb aquesta troballa.

ARXIVAT A:
CiènciaArqueologia
Anar al contingut