Paris

Armilles Grogues: Macron anul·la definitivament la pujada d'impostos als carburants

El govern francès tem un cap de setmana "amb violència" davant la nova manifestació dels Armilles Grogues

RedaccióActualitzat

Emmanuel Macron ha acabat cedint del tot. Per intentar frenar la violència, el seu govern ha retirat definitivament la taxa als carburants, que ha encès el país.

L'executiu francès no ha arribat ni a debatre la suspensió de sis mesos de la taxa per poder negociar amb els Armilles Grogues, com es va anunciar dimarts, sinó que l'Elisi ja ha anunciat que la suprimeix.

També s'han aprovat altres mesures destinades a apaivagar els ànims dels ciutadans, com la congelació dels preus del gas i l'electricitat. Però amb això no s'han evitat crítiques.

Els Armilles Grogues mantenen la protesta de dissabte i l'oposició d'esquerres -inclòs el Partit Socialista- ja ha anunciat una moció de censura.
 



Cap de setmana de manifestacions

L'esquerra no té majoria, però la moció evidencia fins a quin punt la protesta social està afectant Macron. Un altre cap de setmana d'incidents violents seria catastròfic per al president francès, segons un sondeig de finals de novembre, amb una popularitat en caiguda lliure que havia baixat al 18%.

De fet, l'executiu tem que aquest sigui un cap de setmana violent arreu de França, començant per la manifestació que s'ha convocat a París. La ministra del govern Jacqueline Gourault assegura que hi podria haver grups que promoguin la violència.

"El primer ministre i el ministre de l'Interior han fet una crida a aquells que no tinguin obligacions a París, que es quedin a casa perquè sabem, ens han informat que més enllà dels Armilles Grogues hi ha grupuscles amagats que volen que la violència s'instal·li al nostre país."

El primer ministre, Édouard Phillipe, ha dit al Senat que reforçarà el desplegament de 65.000 efectius arreu del país. La policia de París fins i tot ha demanat als comerciants dels Camps Elisis que no obrin dissabte.

Serà el tercer dissabte consecutiu que els Armilles Grogues ocupen la zona. L'últim dissabte va ser molt conflictiu, amb 236 ferits i centenars de detinguts a tot el país.

 


Els grans sindicats francesos, reunits d'urgència aquest dijous, han condemnat "tota forma de violència", malgrat que consideren "legítima" la còlera dels Armilles Grogues. Reclamen que es concreti el diàleg que ha obert el govern amb "molt de retard".

Preveient un escenari de protestes violentes, s'ha cancel·lat el partit d'aquest cap de setmana entre el Saint-Étienne i l'Olímpic de Marsella, i el París Saint-Germain i el Montpeller.

ARXIVAT A:
Emmanuel MacronFrançaArmilles Grogues
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut