Pedro Sánchez al Congrés
Pedro Sánchez al Congrés (Efe)
Madrid

Argúcia legal del PSOE per salvar els pressupostos de l'any que ve

Vol superar la capacitat de veto del Senat, a través d'una esmena a la llei de lluita contra la violència de gènere, que permetria una modificació exprés de la llei d'estabilitat pressupostària

RedaccióActualitzat

Argúcia legal del PSOE per poder aprovar els pressupostos del 2019. El Congrés ha aprovat una proposta de modificació del PSOE, Units-Podem, Esquerra i el Grup Mixt per canviar la Llei d'Estabilitat Pressupostària perquè el Senat no pugui bloquejar els comptes públics.

Si aquesta modificació tirés endavant, en cas que el Senat vetés els pressupostos de l'Estat, només caldria majoria simple al Congrés per aixecar aquest veto, tornant a la regulació que ja existia en l'etapa de Rodríguez Zapatero.

Ara bé, aquest tràmit es pot allargar diversos mesos, ja que depèn de la mesa del Congrés, controlada per la majoria de PP i Ciutadans, sota la presidència de la popular Ana Pastor.

Allargar aquest tràmit posaria en perill la voluntat de Pedro Sánchez, que desitja tenir els pressupostos presentants abans de finals d'any, i aprovats abans de les eleccions municipals de finals de maig.

És per això que per sorpresa, i paral·lelament, el PSOE ha volgut utilitzar una drecera per assegurar-se fer aquest canvi: ha introduït una esmena per canviar la Llei d'Estabilitat Pressupostària en una llei contra la violència masclista. Ho ha fet aquest dimarts, poc abans que tanqués el registre a la cambra baixa espanyola.

Argumenta que, perquè aquesta llei es pugui aplicar, és necessària l'aprovació dels pressupostos per a l'any que ve.

Es tracta de la primera llei orgànica de la qual acabava el termini d'esmenes al Congrés. Un requisit necessari per poder modificar la llei d'Estabilitat Pressupostària, ja que només amb una altra llei orgànica del mateix rang és possible.

D'aquesta manera, si PP i Ciutadans tornen a impedir a la mesa del Congrés la tramitació exprés de la reforma de la Llei Pressupostària, Pedro Sánchez tindria aquest pla B, a través d'aquesta esmena en la llei de violència de gènere, per aconseguir-ho.

Rivera ho critica

El president de Ciutadans, Albert Rivera, ja ha criticat aquest dimarts la "falta d'escrúpols" de Sánchez per voler tirar endavant així els pressupostos per a l'any que ve.

ARXIVAT A:
PSOEPedro SánchezAlbert Rivera
Anar al contingut