Entrevistat a "Els matins"

Argimon: "Tots els cribratges que farem a partir d'ara seran a través d'automostra"

Aquest sistema començarà a principis de febrer i es farà mitjançant tests PCR d'automostra a les farmàcies a través d'una carta de cita prèvia

RedaccióActualitzat

El secretari de Salut Pública de la Generalitat, Josep Maria Argimon, ha explicat una nova estratègia per fer cribratges massius que començarà a principis de febrer:

"Tots els cribratges que farem a partir d'ara seran a partir d'automostra, no només a les escoles."

En una entrevista a "Els matins" de TV3, Argimon ha dit que els cribratges es faran a partir de PCR que s'aniran a buscar i es retornaran a les farmàcies.

La persona rebrà un avís, haurà d'anar a recollir un kit que s'haurà d'endur, s'agafarà la mostra del nas ella mateixa i, després de desar-la, l'haurà de tornar a la farmàcia i tindrà el resultat al cap de dos dies.

Argimon ha destacat que no faran proves de saliva perquè s'han de fer en dejú i són molt més difícils d'obtenir.

Es tracta d'un sistema que el Departament de Salut ja va anunciar al novembre i que es començarà a aplicar a principis de febrer, quan s'acabin els cribratges que faran ara al personal dels centres educatius i als treballadors sanitaris.


Primer, els docents i els treballadors sanitaris

De fet, aquest dimecres, Josep Gonzàlez-Cambray, director general de Centres Públics, va explicar en una entrevista a Catalunya Ràdio que a partir del dia 11 i fins al 29 de gener es farien cribratges massius a tots els professionals dels centres educatius també amb el mètode d'automostra.

Aquests, juntament amb els treballadors sanitaris, seran els primers a aplicar aquest sistema de cribratges.

Argimon ha subratllat a l'entrevista a "Els matins" de TV3 que aquests cribratges faran que les escoles siguin més segures i que no es plantegen, com en altres països, tancar-les. El secretari de Salut Pública ha subratllat que les "han obert en una segona onada on la incidència és més elevada que a la primera" i que per això seran les últimes a tancar.


La vacuna de Moderna arribarà la setmana que ve

A part de les automostres, un altre canvi que entrarà en vigor les properes setmanes és l'administració de la vacuna de Moderna.

L'Estat rebrà les primeres dosis de la vacuna de Moderna en un termini d'entre set i deu dies, segons ha avançat aquest dijous el ministre de Sanitat, Salvador Illa, en una compareixença a Barcelona.

Com en el cas de Pfizer, les dosis de Moderna arribaran al magatzem central de Guadalajara, i des d'allà el Ministeri de Sanitat les distribuirà "de manera equitativa" a les comunitats autònoms. La logística de la distribució és menys complexa perquè la vacuna de Moderna s'ha de conservar a -20 ºC, a diferència de la Pfizer, que s'ha de conservar a -80 ºC.

Segons Illa, en sis setmanes Moderna enviarà 600.000 dosis. D'aquestes, a Catalunya n'arribaran gairebé 100.000. Vergés ha explicat a la roda de premsa d'aquest dijous que la setmana que ve en tindran només 5.800, però que continuaran arribant-ne els pròxims dies.

Illa ha insistit, al seu torn, que a finals de l'estiu ja hi haurà un 70% de població vacunada, i ha apuntat que ara l'important és que es vagi adquirint "velocitat de creuer en el ritme de vacunació".

Segons Illa, l'arribada de la vacuna de Moderna "no altera el pla de vacunació". Té un nivell d'efectivitat "similar" a la de Pfizer i se subministrarà als grups prioritaris ja identificats.

El ministre de Sanitat ha recordat, també, que hi ha dues vacunes més en procés de revisió per part de les autoritats europees: la d'Oxford i la de Johnson & Johnson.

ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut