Una classe
A l'educació pública els docents es poden jubilar a partir dels 60 anys (ACN/Mar Martí)

Argimon: "Si haguéssim de tancar, que espero que no, l'últim serien les escoles"

El secretari de Salut Pública avisa que hi haurà classes que hauran de fer quarantena, però afegeix que "perseverarem" i "el 15è dia tornarem"

Irene Vaqué ReigActualitzat

Quan va esclatar la pandèmia del coronavirus aquí, el primer que es va tancar van ser les escoles. Ara, a dues setmanes de l'inici del curs, Salut Pública alerta que el punt de vista s'ha capgirat, perquè els últims estudis, com el de Sant Joan de Déu o el del Vall d'Hebron, indiquen que, en contra del que es pensava, els infants no són grans transmissors de la Covid-19.

El secretari de Salut Pública i director de l'ICS, Josep Maria Argimon, ha afirmat que, amb el que se sap ara, els centres educatius serien els últims de tancar. Ho ha explicat al "Tot es mou", de TV3:

"Tothom va fer una analogia amb la grip, quan els nens són grans transmissors. Aquí hem vist que és a l'inrevés. Per tant, si haguéssim de tancar, que espero que no, si ho haguéssim de fer, l'últim serien les escoles".

 


Normalitzar les quarantenes

Argimon ha remarcat que l'educació és un dret fonamental "que l'hem d'assegurar". Encara que ha admès que "no serà gens fàcil", ha demanat "voluntat i comprensió" a tota la comunitat educativa i a Salut per suspendre o reprendre l'activitat presencial quan sigui necessari, seguint el protocol de la Generalitat per a la Covid i l'escola:

"Hi haurà casos. Hi haurà classes que s'hauran de quarantenar. Però la quarantena són 14 dies. El 15è, hi tornarem. I perseverarem. No serà normal, però el dret a l'educació és fonamental. No podem deixar que una generació de nenes i nens ho perdin".

 

 

El responsable de Salut Pública de la Generalitat ha reconegut que estan "molt amoïnats" per la situació actual a Catalunya, on el risc de brot frega els 200 punts, cosa que vol dir que és molt alt. "Estem en una xifra similar a la dels inicis del mes d'abril, però no estem ni de bon tros com a la primera onada", ha destacat.

Aleshores, gairebé 1 de cada 2 positius acabava ingressat. Ara, el 40% són asimptomàtics i les UCI tenen cinc vegades menys ingressats que a l'abril.

Argimon ha admès que es va avançar a finals de juny la segona onada que havien previst per a la tardor i ha indicat que cal fer baixar la corba, que ara està estabilitzada. Per això cal seguir el mantra distància-mans-mascareta i també reduir la interacció social i que els contactes estrets dels positius facin quarantena encara que no tinguin símptomes.

Segons ha dit, ara hi ha 1.500 persones fent la feina de rastrejadors i vigilància epidemiològica. També ha defensat que cal replantejar els protocols de les residències, per no allargar més el confinament de la gent gran i evitar que "no es morin de Covid, però sí de tristor".

 


Celaá defensa que les escoles són segures

Argimon ha fet seves les declaracions de la ministra d'Educació, Isabel Celaá, que ha reconegut a Onda Cero que amb les evidències científiques que hi ha ara "avui no es faria un tancament definitiu de les escoles" com es va fer al març.

La ministra Celaá, en una compareixença al Congrés, aquest dilluns (EFE / Zipi)


Celaá ha defensat que les escoles són espais "el més segurs possible":

"Les mesures que estem adoptant i els recursos que mobilitzem permetran que els centres educatius que tenim a Espanya siguin llocs el més segurs possible, més segurs que qualsevol alternativa".

La ministra ha recordat que les directrius del ministeri per a l'inici de curs estableixen l'activitat lectiva presencial "amb caràcter general" i que es prioritzi especialment per als sectors de "menor edat".

També ha apel·lat a la responsabilitat de les famílies perquè no portin els fills a l'escola en cas que tinguin símptomes. Una petició que ha formulat el coordinador d'Emergències Sanitàries a Espanya, Fernando Simón. L'epidemiòleg entén la inquietud per la tornada a l'escola, però apunta que, si es respecten les mesures de prevenció, el risc de contagi es redueix molt:

"És veritat que hi haurà dubtes en molta gent. Els professors no són sanitaris, però si apliquen les mesures que se'ls proposen i aconsegueixen que els nens les observin, i si els pares apliquen les mesures de prevenció adequades amb els seus nens, la probabilitat de transmissió a l'escola no serà zero mai, però es reduirà molt".

Per la seva part, el director general de l'OMS, Tedros Adhanom, ha manifestat que volen veure "la canalla tornant a l'escola i la gent tornant a la feina", però que aquests retorns es facin "amb seguretat".

 

 

ARXIVAT A:
Educació Coronavirus MenorsSalut
Anar al contingut