Imatge d'arxiu de l'escola de Salardú (ACN/Marta Lluvich)
A partir d'ara només faran quarantena els grups d'infantil i primària amb cinc positius

Argimon diu que l'escola serà el primer lloc sense mascareta, però passat l'hivern

El conseller diu que s'ha de ser molt "cauts" abans de decidir retirar les mascaretes i que s'haurà de plantejar passats els mesos de fred

Redacció/ACNActualitzat

Divendres se suprimirà a Catalunya el gruix de les restriccions per la pandèmia amb aforaments al 100% a cultura, en esports a l'aire lliure i a la restauració, entre d'altres. Però es mantindrà l'obligació de dur mascareta, una mesura que el conseller de Salut creu que ens acompanyarà "almenys durant aquesta tardor i hivern".

Segons Josep Maria Argimon, s'ha de ser "cauts" a l'hora de prendre una decisió d'aquesta mesura, sobretot en el moment de l'any en què som, i justament quan, amb la Covid de baixada, aquest any han tornat els virus respiratoris.

"L'any passat no vam veure grip ni VRS, virus respiratori sincític, ara el comencem a veure. També veurem què passa amb la grip i podem tenir una confluència de grip i Covid, potser no amb la Covid amb la incidència de l'any passat, però en aquest sentit s'ha de ser cauts i previnguts".

Passats aquests mesos de fred, el conseller aposta perquè sigui l'escola el primer lloc on es deixi de dur: "El primer lloc on podrem deixar de dur la mascareta segurament serà l'escola".

En un esmorzar informatiu de l'agència Europa Press, el conseller s'ha mostrat satisfet amb les dades epidemiològiques, però ha demanat no abaixar la guàrdia i augmentar la vacunació. Amb les xifres actuals i la mascareta, creu que no hi haurà noves onades com les anteriors, sinó petits repunts.

 

Reclamen flexibilitzar la mascareta a l'escola

Sobre la mascareta als centres educatius, l'Associació de Famílies Federades d'Alumnes de Catalunya (aFFaC) ha tornat a reclamar una flexibilització del seu ús i retirar-la especialment en les edats més primerenques.

Després de l'anunci d'Aragonès d'aquest dimarts, la presidenta de l'entitat, Belén Tascón, ha assegurat que "s'apliquen a l'escola restriccions molt més dures que a la resta de la societat".

Demana especialment que no hagin de dur la mascareta a primària i encara menys al pati. Tascón defensa que ni les dades d'infeccions ni la incidència de la Covid als centres justifiquen que s'hagi de dur. Per part d'Educació, se sosté que aquesta és una decisió sanitària.

La mascareta continua sent obligatòria a partir dels sis anys a l'escola, tot i que els nens del mateix grup bombolla se la poden treure al pati.

Les mútues privades

Més enllà de l'ús de la mascareta, el conseller Argimon s'ha mostrat preocupat pel fet que en els últims anys ha crescut el volum de població que tenen una mútua sanitària, que ha passat d'un 25% el 2017 al 32% actual.

Això pot implicar que si no s'inverteix més en sanitat pública i bona part de la classe mitjana es paga una mútua privada, a mitjà termini el sistema podria "retrocedir 40 anys" i reconvertir la sanitat pública en beneficència i la sanitat de qualitat només a l'abast de les classes mitjanes i altes.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19
Anar al contingut