Aretha Franklin

Aretha Franklin desbanca Bob Dylan en la llista de les millors cançons de la història

"Respect" encapçala la nova llista elaborada per la revista Rolling Stone, que actualitza la del 2004

Juli Rodés Almer Actualitzat
TEMA:
Música

"Like a rolling stone", de Bob Dylan, ja no és la millor cançó de tots els temps. Almenys, segons la llista elaborada per la revista Rolling Stone, una llista que ha estat actualitzada per primera vegada després de 17 anys.

La millor cançó de la història, segons la nova llista, és "Respect", d'Aretha Franklin, del 1967. La cantant també ocupa la posició 90 amb "(You make me feel Like) A natural woman", del mateix any.


El tema de Dylan, del 1965, ha baixat a la quarta posició.


El segon lloc l'ocupa "Fight the power", de Public Enemy, del 1989.


En el tercer hi ha Sam Cooke, amb "A change is gonna come", del 1964.


I la cinquena millor cançó és "Smells like teen spirit", de Nirvana, del 1991.


El top ten el completen Marvin Gaye ("What's going on", del 1971), The Beatles ("Strawberry fields forever", del 1967), Missy Elliott ("Get ur freak on", del 2001), Fleetwood Mac ("Dreams", del 1977) y Outkast ("Hey Ya!", del 2003).

Cal arribar fins al número 50 per trobar un tema llatí, "Gasolina", de Daddy Yankee, del 2010.


Clàssics i contemporanis

Abans que ell hi ha clàssics com Stevie Wonder, The Kinks, Elton John, Michel Jackson, Bob Marley, Otis Redding, Prince, Queen, Chuck Berry, James Brown, The Rolling Stones, Bruce Springsteen, Joni Mitchell, David Bowie, Billie Holiday o The Ronettes.

Bob Dylan (Dena Flows)

També, però, noms més recents, com Lorde, Beyoncé, Kanye West, Talking Heads, Kendrick Lamar, Dr Dre o Radiohead.

Molts dels grans noms de la música tenen diversos temes a la llista.

Lorde (Reuters/Eduardo Muñoz)

La posició número 100 és per a "Blowin' in the wind", de Bob Dylan, del 1963, just per darrere de "Stayin' alive", dels Bee Gees, del 1977.

Els llocs 200 i 400 són per a David Bowie, amb "Changes", del 1971, i "Station to station", del 1976.

The Beatles (Wikimedia Commons)

Al centre de la llista hi ha The Jimi Hendrix Experience amb "Purple haze", del 1967, i Gloria Gaynor amb "I will survive", del 1978.

En la posició 500, l'encarregat de tancar el rànquing de les 500 millors cançons és Kanye West amb "Stronger", del 2007.


"Una visió més àmplia"

Elaborada a partir d'una enquesta a més de 250 artistes, productors, figures de la indústria musical i periodistes, la llista, com la primera, és de 500 temes, elegits entre els gairebé 4.000 que han rebut algun vot.

El rànquing final és el resultat de tabular la llista enviada per cada persona consultada, amb les seves 50 millors cançons.

Bruce Springsteen (Reuters/Brendan McDermid)

Més de la meitat de les cançons incloses en la nova llista no hi eren, a l'original, on predominaven el rock clàssic i el soul. Estilísticament, ara és més diversa i també hi tenen força presència gèneres com el hip-hop, el reggae, el country modern, el pop llatí, l'indie rock o el R&B.

Geogràficament hi predomina la música nord-americana i anglosaxona; cronològicament, la majoria de temes són de les dècades dels seixanta, els setanta i els vuitanta del segle XX.

Billie Eilish (Reuters/Andrew Kelly)

Rolling Stone va elaborar la seva primera llista de les millors cançons de tots els temps el 2004, quan –com recorden des de la revista– "l'iPod era relativament nou i Billie Eilish tenia 3 anys".

Els canvis ocorreguts des d'aleshores els han mogut a actualitzar-la. El resultat, asseguren: "És una visió més àmplia i inclusiva del pop, música que continua escrivint la seva història amb cada batec".

ARXIVAT A:
Música
Anar al contingut