Sevilla

Arenas qualifica d'"esperpent" que sigui el mateix Zapatero qui promogui l'incompliment de l'Estatut

Per un cop, les crítiques contra el govern espanyol per l'incompliment de l'Estatut en matèria de finançament no han vingut de les files dels partits catalans, sinó des del Partit Popular. A més, el protagonista ha estat un dels pesos pesants dels populars, el vicesecretari de política territorial, Javier Arenas, que ha qualificat d'"esperpèntica" l'actitud de l'executiu de José Luis Rodríguez Zapatero. "Ara, després d'imposar un text que no és constitucional, l'incompleix", ha dit Arenas. El president del PP andalús ha acusat també Zapatero d'estar "enganyant tothom".

Actualitzat

En el decurs d'un acte d'homenatge a la memòria de Blas Infante, Javier Arenas ha qualificat d'"incomprensible" el fet que Rodríguez Zapatero estigui "provoment l'incompliment de l'Estatut català" quan "ell ha estat qui ha enganyat tots els espanyols per imposar-nos un text que és inconstitucional".

Arenas s'ha referit al fet que malgrat que l'Estatut estableix el 9 d'agost com a data per acordar el finançament de Catalunya, no hagi estat possible assolir una entesa. Per Arenas, el fet confirma que Rodríguez Zapatero "ha enganyat tothom, de la mateixa manera que està fent ara respecte a la crisi econòmica que patim".

Alhora, Arenas ha aprofitat per acusar Rodríguez Zapatero d'haver governat per als nacionalistes, fet que ha tingut com a conseqüència la "radicalització" a Catalunya i el País Basc. Arenas ha assegurat que els socialistes han renunciat al projecte nacional, com ha quedat de manifest amb la política lingüística.

Toc d'atenció a Montilla de les comunitats socialistes

Mentrestant, en una línia ben diferent s'han manifestat els responsables de tres de les comunitats autònomes espanyoles governades pel PSOE. Galícia, Andalusia i Cantàbria han demanat al govern de Zapatero que respecti "la igualtat de tots els espanyols", en resposta a la posició dels partits catalans, inclòs el PSC, de vincular el suport als pressupostos al nou finançament autonòmic.

El president de la Xunta de Galícia, Emilio Pérez Touriño, ha convidat José Montilla a "no qüestionar i tensar les posicions de l'Estat plural". Des de l'"amistat i la lleialtat", ha recordat a Montilla que "Galícia vol correspondre amb aquells que corresponen" de manera que "tots els espanyols siguin ciutadans de primera i iguals".

De la seva banda, el vicepresident segon i conseller d'Economia i Hisenda de la Junta d'Andalusia, José Antonio Griñán, ha destacat que la primera obligació de l'Estat és garantir la igualtat de tots els espanyols, independentment del territori on resideixin. Á més, Griñán ha posat èmfasi en el fet que l'Estat no pot avançar "pel camí que trenqui la igualtat de tots els espanyols".

Finalment, el president de Cantàbria, Miguel Ángel Revilla, ha rebutjat els arguments de població o les balances fiscals per establir el repartiment del pressupost per a les regions que, a partir de setembre, negociaran el govern central i els autonòmics.

Anar al contingut