El "Ninot" del rei Felip VI instal·lat a Arco
El "Ninot" del rei Felip VI instal·lat a Arco
Madrid

Una falla del rei Felip VI que el comprador haurà de cremar, nova polèmica a Arco

L'obra de Santiago Sierra i Eugenio Merino es diu "Ninot" i costa 200.000 euros

Actualitzat

L'edició d'aquest any d'Arco, la Fira Internacional d'Art Contemporani de Madrid, sembla que serà tant o més polèmica que la de l'any passat. L'artista de l'obra censurada dels presos polítics, Santiago Sierra, i el de Franco dins una nevera de refrescos, Eugenio Merino, firmen a quatre mans un ninot de Felip VI. Atenció, perquè costa 200.000 euros i qui el compri ha de cremar-lo per contracte abans d'un any.

Un any després de la tempesta que va sacsejar els fonaments d'Arco, una nova peça incòmoda i altament visible ja s'alça a l'estand d'una galeria italiana.

Es titula "Ninot", té un preu de 200.000 euros i, com tots els ninots fallers, tampoc se salvarà del foc.

 

La figura del rei Felip VI exposada a Arco

 

La galerista Ida Pisani, explica que qui la compri té una obligació:

"Qui la compri l'ha de cremar en un any i es quedarà amb la calavera, la foto i el vídeo."

 

Ja hi ha diverses ofertes internacionals per adquirir el polèmic ninot del rei Felip. Des de la galeria confien que s'acabi cremant fora d'Espanya per evitar problemes.

"Es cremarà de manera legal, en qualsevol cas. Si algú té una propietat ningú li pot dir res del que pot fer a la seva propietat. Però idealment, fora d'Espanya seria la manera més senzilla per no tenir cap rpoblema ni cap represàlia."

El ministre de Cultura, José Guirao, diu que es tracta d'espectacle, i no d'art. Des del PP qualifiquen l'obra de pseudoart inapropiat, i des d'Esquerra Republicana, Gabriel Rufián recorda que a ell el cremen cada any a les falles i no passa res.
 

Dos artistes que han protagonitzat polèmiques a Arco

La firmen els dos artistes que més han revolucionat la fira. Santiago Sierra, censurat l'any passat per la seva sèrie sobre els presos polítics, i Eugenio Merino, que va acabar als jutjats per ficar Franco en una nevera.

El duo d'artistes ha respost així a la sonada polèmica que l'any passat va acabar amb la retirada de l'obra de Sierra, i han tornat a desafiar la Fira en la que sense dubte serà la imatge d'aquesta edició.

 

Perspectiva de la peça que, situada en un pedestal, fa que s'hagi de mirar de baix a dalt


La peça ha agafat per sorpresa la nova directora de la fira, Maribel López, que ha volgut treure ferro a l'assumpte. I que no vol ni sentir a parlar de censura.

"Són persones que busquen la controvèrsia. Crec que ho hem tornat a aconseguir. Tothom la veurà aquests dies. Tenen el dret a expressar la seva obra i d'expressar-se com considerin."


Quan dijous inauguri la fira, el rei es trobarà amb la seva rèplica i amb alguna altra peça que ironitza amb la seva figura. Els artistes tornen a tensar la corda.

 

Una altra de les obres que té el rei Felip VI de protagonista

 

Arco obra les portes dimecres. Aquest any amb Cate Blanchett ocupant la paret d'on es va despenjar la sèrie de Santiago Sierra i les escultures de Plensa intentant aportar serenor a l'ambient.

 

Les imatges de Cate Blanchett

ARXIVAT A:
ArtFelip VIMonarquia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut