Arcadi Oliveres cal no perdre mai l'esparança
Arcadi Oliveres

Arcadi Oliveres serà distingit amb la Medalla d'Or de la Generalitat a títol pòstum

El president Pere Aragonès destaca les llavors d'esperança, compromís i inconformisme que l'activista i economista va sembrar

TEMA:
Arcadi Oliveres

L'activista i economista Arcadi Oliveres serà distingit aquest any amb la Medalla d'Or de la Generalitat a títol pòstum.

L'anunci l'ha fet aquest divendres el president Pere Aragonès en l'acte d'homenatge "En record d'Arcadi Oliveres", organitzat per la Universitat Internacional per la Pau (UNIPAU), entitat que Oliveres va fundar i presidir fins que va morir als 75 anys, ara fa dos mesos.

Aragonès ha destacat els valors i l'optimisme d'Oliveres, així com les "llavors que va sembrar d'esperança, compromís i inconformisme". El president també ha convidat a "tenir present el mestratge de vida" d'Oliveres "en les decisions i compromisos que hem de fer tots al llarg de la nostra vida, tant de forma individual com col·lectiva".  

L'acte s'ha fet al claustre del monestir de Sant Cugat del Vallès, al Vallès Occidental, i ha comptat amb actuacions musicals i la lectura per part de representants de diferents entitats de fragments del llibre "Paraules d'Arcadi", un llibre que Oliveres va publicar pocs mesos abans de morir i on s'hi recullen reflexions seves sobre els desequilibris del capitalisme, la injustícia social, el cooperativisme, la pau i la llibertat, temàtiques a les quals el catedràtic d'Economia va dedicar la seva vida.

Oliveres va estar vinculat d'una manera o d'una altra amb totes les entitats que han intervingut a l'acte, com el Centre Delàs d'Estudis per la Pau, la Xarxa d'Economia Solidària de Sant Cugat, la Xarxa Solidària de Sant Cugat, l'Ateneu Santcugatenc, el grup Amics de Pedra i Sang o l'Institut Joaquima Pla i Farreras.

També ha pres la paraula Bernat Oliveres, fill seu, que ha agraït les mostres d'afecte, que fan "que el buit que va deixar Arcadi estigui ara més ple".

Màxima distinció

L'expresident de Justícia i Pau va rebre nombrosos premis durant la seva trajectòria, com el Mèrit Cívic de l'Ajuntament de Barcelona, i a títol pòstum, l'Ajuntament de Sant Cugat el va nomenar fa quinze dies fill predilecte d'aquesta població, on residia.

Oliveres va morir a l'abril víctima d'un càncer de pàncrees irreversible que li havien diagnosticat el gener d'aquest any.

La Medalla d'Or de la Generalitat, creada el 1978, és la màxima distinció honorífica que concedeix el govern i amb la qual reconeix persones que han prestat serveis extraordinaris a Catalunya en l'àmbit social econòmic, científic o cultural.

El 2020 va reconèixer la trajectòria del cantautor, escriptor i polític Lluís Llach i de la mestra i pedagoga Maria Teresa Codina.

 

ARXIVAT A:
Arcadi OliveresGeneralitat de Catalunya
Anar al contingut