Arasa, d'esquena, durant el judici a l'Audiència Nacional (ACN/Blanca Blay)

Arasa, apartat de cap dels antiavalots dels Mossos després de la condemna pel 15M

L'inspector, que ha rebut el suport dels comandaments del cos, recorrerà la sentència

RedaccióActualitzat

L'inspector dels Mossos d'Esquadra Jordi Arasa ha estat rellevat en el càrrec després que aquest dimarts es va fer pública la sentència de l'Audiència de Barcelona que el condemna a dos anys i quatre mesos de presó i inhabilitació per agredir els anomenats "indignats" del 15-M durant el desallotjament a la plaça Catalunya del 2011.

El comissari en cap dels Mossos d'Esquadra, Eduard Sallent, ha avançat en una entrevista a "Els matins" de TV3 que ja han comunicat la decisió a l'inspector Arasa, actualment cap d'antiavalots del cos de policia. Sallent ha qualificat la sentència de "molt severa".

"La sentència deixa l'inspector en una situació complicada des del punt de vista processal, amb una última possibilitat de recórrer. En aquest context enteníem que havia de tenir una destinació nova."


Sobre aquesta nova destinació, el comissari en cap dels Mossos ha assegurat que estarà allunyada de la gestió de l'ordre públic.


Un ascens "reglat"

Sallent ha defensat que Arasa fos promocionat dins del cos fa dos mesos a cap de les ARRO, els antiavalots del cos, assegurant que "els comandaments han donat suport a l'inspector Arasa". "No podíem impedir-l'hi", ha dit, i ha explicat que el procés va començar fa nou anys.

"No decidim qui ascendeix i qui no. És un procés reglat en el qual ell fa uns exàmens, supera unes proves i, respecte a la borsa total dels aspirants, surt o no surt."


Sallent ha demanat apartar els Mossos de la política després que càrrecs d'Esquerra, com el portaveu al Congrés, Gabriel Rufián, hagin retret l'ascens d'Arasa al conseller d'Interior, Miquel Buch, de JxCat:

 

El comissari en cap també ha assegurat que "hi ha voluntat d'introduir canvis en el model i l'organització de les ARRO". I ha afegit:

"Hem de perfeccionar la formació, millorar la intervenció i revisar l'ús de la força."

 

Arasa recorrerà la sentència

La defensa de l'inspector Arasa ja ha comunicat que recorreran la sentència que el condemna a dos anys i quatre mesos de presó. L'Audiència de Barcelona considera que no estaven justificats "en cap cas" els cops de porra contra manifestants "indignats" que, el 2011, estaven asseguts a terra de manera "pacífica" i intentaven impedir el desallotjament de la plaça Catalunya de Barcelona.

A Arasa, el 2014 ja el van condemnar a pagar una multa, per una falta de lesions, per haver agredit en aquest mateix desallotjament David Fernàndez, abans que fos diputat de la CUP.


Suport dels comandaments a Arasa

El Sindicat de Comandaments de Mossos d'Esquadra (SICME) ha manifestat en un comunicat la "indignació" per la sentència contra el cap actual de la divisió ARRO de Barcelona.

Subratlla que Arasa és "un excel·lent professional de reconegut prestigi" dins del cos i li dona "suport absolut". El sindicat també critica la "lentitud processal inexplicable" i lamenta "el consegüent calvari personal" de l'ara condemnat.

"Han passat 9 anys des d'aquella actuació d'ordre públic i ara arriba aquest càstig immerescut", diu.

 

Per la seva banda, el Sindicat Autònom de Policia (SAP-FEPOL) ha qualificat de "totalment injusta i desproporcionada" la sentència contra Arasa i  s'ha adherit al comunitat fet públic pel SICME.

SAP-FEPOL considera que Arasa ha estat condemnat "nou anys després que succeïssin els fets per haver exercit expressament les seves funcions" i sosté que les actuacions d'aquell dia es van fer "en el compliment estricte d'ordres polítiques".

 

Recupera l'entrevista a Eduard Sallent:

ARXIVAT A:
Mossos d'Esquadra
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut