Aragonès veu "una vergonya" el discurs del cap de la Guàrdia Civil a Catalunya
El vicepresident del govern, Pere Aragonès, aquest dijous al Parlament (ACN/Marta Sierra)

Aragonès veu "una vergonya" el discurs del cap de la Guàrdia Civil a Catalunya

El vicepresident de la Generalitat retreu a Pedro Garrido que faci un "posicionament polític"

RedaccióActualitzat

El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, considera que el discurs del cap de la Guàrdia Civil a Catalunya, Pedro Garrido, pronunciat aquest dimecres a la caserna de Sant Andreu de la Barca, "és una vergonya".

Aragonès ha valorat el discurs de Garrido en una interpel·lació durant el ple del Parlament.

El discurs, pronunciat durant la celebració del dia de la Guàrdia Civil, tenia un caràcter marcadament polític. Garrido, per exemple, va defensar l'actuació del cos armat, fa dos anys, el dia del referèndum. I va afegir que "cada vegada que sigui necessari ho tornarem a fer".

Garrido, a més, va relacionar els detinguts en l'operació Judes amb l'anomenada "revolució dels somriures" de l'independentisme, que es reclama pacífic.

 

El cap de la Guàrdia Civil a Catalunya, Pedro Garrido, aquest dimecres a Sant Andreu de la Barca (ACN/Àlex Recolons)

 

També va dir que "les intervencions realitzades en defensa de l'ordre constitucional" han suposat rebre "el respecte i la simpatia dels ciutadans", però "el retret d'aquells que els representen", que, afegeix, "conceben la llei com una eina sotmesa a la decisió prèvia de desobeir-la".

Aragonès ha retret a Garrido que adopti un "posicionament polític" quan "es demana neutralitat a les administracions".

"Es demana neutralitat per part de la Junta Electoral Central a uns governs que estan escollits per la ciutadania a partir d'uns programes polítics, però aquesta Junta Electoral calla davant d'uns comandants de la Guàrdia Civil que prenen partit a favor d'una determinada ideologia. És una vergonya. És una vergonya."

"Ja sabem que el 'Todo por la patria' s'assembla molt a l''Ahora, España' de determinats partits que ara fan servir en campanya, però que es porti a terme d'aquesta manera tan clara, tan diàfana, és vergonyós."

 

Fonts del govern han explicat a TV3 que estan preparant una queixa formal adreçada al govern espanyol, una carta que la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, adreçarà a la vicepresidenta, Carmen Calvo.

El discurs de Garrido va causar malestar entre els comandaments dels Mossos d'Esquadra, presents a l'acte, que quan van acabar els parlaments van marxar abans d'hora.

A la tarda, els Mossos van rebre la visita de la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, a la seu central del complex d'Egara, per llimar tensions. Va reunir-se amb el director general de la Policia de Catalunya, el secretari general d'Interior i el comissari en cap per transmetre l'interès del govern espanyol perquè la col·laboració entre cossos policials continuï com fins ara.

 

La delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, aquest dilluns, saludant Ferran López, comissari en cap dels Mossos d'Esquadra (ACN/Elisenda Rosanas)

 

La visita de Cunillera no està exempta de controvèrsia, perquè el Departament d'Interior manté que Cunillera s'ha disculpat en nom seu i del Ministeri de l'Interior, però tant aquest organisme com la delegació ho han negat.

Aquest dijous, en una entrevista a RAC1, el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska no ha volgut pronunciar-se sobre el discurs del cap de la Guàrdia Civil a Catalunya.

 

El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, en una imatge d'arxiu (ACN/Tània Tàpia)

 

Sí que ha dit que "els Mossos d'Esquadra treballen d'una forma autènticament professional, és un luxe de cos policial". També ha parlat de la "immillorable cooperació i col·laboració" entre els cossos policials a Catalunya i ha assegurat que no li consta que "ningú abandonés l'acte" de Sant Andreu de la Barca.

"Jo estic dia a dia treballant amb la Conselleria d'Interior i els Mossos i l'única cosa que entreveig és una col·laboració i coordinació important, jo diria que immillorable. L'hem anat afermant durant aquests 15 mesos."


Al migdia, els grups parlamentaris d'ERC i de Bildu al Congrés dels Diputats han demanat la compareixença de Grande-Marlaska a la cambra baixa per donar explicacions sobre el discurs del cap de la Guàrdia Civil a Catalunya.


Retrets a Cunillera per demanar perdó

El gest de Cunillera amb els Mossos ha estat criticat per alguns partits. Des de Ciutadans, Inés Arrimadas ha exigit a la delegada del govern que "deixi de demanar perdó per defensar la Constitució". La portaveu de Cs al Congrés també ha demanat a Cunillera que "no s'avergonyeixi de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional".

 

Inés Arrimadas, portaveu de Cs al Congrés, aquest dijous a Madrid amb representants del sector de l'olivera (EFE/Chema Moya)

 

Sobre el discurs de Garrido, el president de la formació taronja, Albert Rivera, ha afirmat: "Em sembla que és un discurs constitucionalista d'una persona que representa l'Estat i que defensa les meves llibertats".

La formació d'ultradreta Vox també ha expressat el seu "suport total" al discurs de Garrido. Sobre Cunillera, la secretària general del grup al Congrés, Macarena Olona, ha dit que "si és cert que es va disculpar, és símptoma que no sap per on li ve l'aire".

 

ARXIVAT A:
Procés catalàGuàrdia CivilPere Aragonès
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut