Pere Aragonès al faristol parlant
El president i coordinador nacional d'ERC ha intervingut al Congrés del partit(ACN/Bernat Vilaró)

Aragonès urgeix a aprovar els pressupostos i Illa insisteix que hi ha "serrells" pendents

La portaveu republicana, Marta Vilalta, ha reivindicat que les "decisions complexes són per als valents", en referència a l'aval d'Esquerra a la B-40

RedaccióActualitzat

Pere Aragonès urgeix a aprovar "ben aviat" els pressupostos. El president de la Generalitat i coordinador nacional d'ERC ho ha dit en el 29è Congrés Nacional que el partit celebra aquest dissabte a la Fira de Lleida.

"Estem decidits a tirar-los endavant i que siguin una realitat al més aviat possible, per poder seguir al projecte transformador", ha afirmat davant la militància republicana, que l'ha rebut amb crits de "president".

Just després, Aragonès ha fet referència a la decisió d'acceptar la proposta del PSC sobre la B-40. "Vull agrair i posar en valor la maduresa que el partit està demostrant aquests mesos en decisions complexes, especialment aquests últims dies", ha dit el president. I ha afegit: "En moments com l'actual, que són determinants, agraïm moltíssim l'empatia, la complicitat i la comprensió dels companys de viatge".

En aquesta línia, Marta Vilalta ha reivindicat que "les decisions complexes són per als valents i estan reservades per als qui arrisquem pel bé de la ciutadania". "Hem tornat a donar una lliçó de responsabilitat i sentit de país", ha afirmat.

ERC celebra el seu 29è Congrés Nacional a Lleida (ACN/Bernat Vilaró)

En una intervenció just abans d'Aragonès, la secretària general adjunta i portaveu d'ERC també ha tingut paraules per als socialistes, en el marc de la negociació dels pressupostos: "Alguns plantegen la política com un tot o res, com un xantatge permanent. Una crítica constant mancada de proposta, una batalla per desgastar l'adversari, en lloc de construir utilitat".
 

Illa reconeix el gest, però diu que queden serrells

Malgrat que les negociacions entre ERC i el PSC pels pressupostos no està previst que es reprenguin fins dilluns, Salvador Illa també s'hi ha referit aquest dissabte.

Salvador Illa i Jaume Collboni, en una atenció als mitjans aquest dissabte a Barcelona
Illa ha participat en un acte amb el candidat del PSC a l'alcaldia de Barcelona, Jaume Collboni (ACN/Carola López)

El primer secretari dels socialistes ha agraït el "pas important" que ha fet ERC amb l'acceptació de la B-40, però recorda al govern que "encara queden alguns serrells que no són insignificants" per arribar a un acord. En una atenció als mitjans, Illa ha considerat que encara cal "seguir treballant" tot i que ha assegurat que no tenen "ganes d'allargar" el procés.

Amb tot, dilluns se sabrà si es tornen a allargar o si les converses s'acceleren i l'acord és possible.

Mentrestant, des dels comuns, Jéssica Albiach ha reclamat al PSC que sigui "clar" i "nítid" i digui "si vol d'una vegada pressupostos". En una intervenció al Consell Nacional de Catalunya en Comú, celebrat a Vilanova i la Geltrú, Albiach ha demanat als socialistes que "es deixin d'excuses" i que "deixi de fer-nos perdre el temps".

Albiach també ha emplaçat ERC a "reaccionar".

Trias, Geis, Borràs i Turull al Congrés Municipalista de JxCat
JxCat ha celebrat el seu Congrés Municipalista a Girona (ACN/Marina López)

Alhora, els seus antics socis de govern han acusat els republicans d'actuar "al més pur estil Groucho Marx" --segons ha dit Laura Borràs-- canviant els seus principis "segons el que faci falta per no abandonar el poder". "Podem afirmar amb orgull que, per a nosaltres, el soci preferent és el país i el compromís amb els electors", ha afirmat en la cloenda de la 3a Convenció Municipalista de Junts a Girona.

En aquesta línia, el secretari general del partit, Jordi Turull, ha assegurat que la Generalitat ha de decidir cap a on orienta el país i amb qui pacta. Turull ha remarcat que o s'aposta per la majoria del 52 % o pels que donen per acabat el procés.

ARXIVAT A:
ERCOriol JunquerasPere AragonèsMarta Rovira
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut