Aragonès repta Sánchez a fer una proposta que inclogui els independentistes
Pere Aragonès en roda de premsa la setmana passada (ACN)

Aragonès repta Sánchez a fer una proposta que inclogui els independentistes

El president de la Generalitat vol dedicar l'estiu a pactar un "acord nacional per l'amnistia i l'autodeterminació" per portar-lo a la taula de diàleg al setembre

Josep Maria Camps ColletActualitzat

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha reptat Pedro Sánchez i el PSOE a proposar una solució al conflicte polític que inclogui els catalans partidaris de la independència.

Entrevistat a Catalunya Ràdio l'endemà de la reunió amb el president del govern espanyol a la Moncloa, aquest dimecres Aragonès ha assegurat que no cal modificar la Constitució per fer un referèndum.

Ho ha dit en resposta a Sánchez, que aquest mateix dimecres ha dit al Congrés que el PSOE mai permetrà la independència de Catalunya:

"La qüestió és: la solució que proposi el PSC a Catalunya o el PSOE és una solució que pot incloure els que defensem la independència i els que no la defensen? Perquè la nostra sí que ho inclou. Per tant, el que és divisiu és una solució que expulsi, en aquest cas, una part majoritària de la ciutadania de Catalunya."

La nostra no és una posició divisiva, en cap cas, perquè permet que els partidaris del no a la independència puguin guanyar-ho a les urnes a Catalunya amb claredat. S'han d'atrevir a fer-ho, s'han d'atrevir a deixar que la ciutadania decideixi i intentar-los convèncer."

En referència al posicionament dels socialistes, Aragonès ha recordat que el PSC el 2012 va trencar la disciplina de vot al Congrés per donar suport a una proposició que defensava un referèndum a Catalunya.


Un gran consens per portar a la taula de diàleg

Preguntat per què la reunió de la taula de diàleg no es farà fins al setembre, el president de la Generalitat ha dit que vol dedicar l'estiu a "aconseguir un gran consens a Catalunya".

Ha dit que això s'ha de concretar en un acord nacional sobre l'amnistia i l'autodeterminació per portar-lo a la taula, i que evidenciï que no només és una proposta del govern:

"És un acord que està previst en els documents de governabilitat i d'investidura i, per tant, ara centraré la meva activitat en aquest àmbit durant les properes setmanes, durant tot el mes de juliol però també durant l'agost amb l'objectiu d'arribar a principis de setembre amb aquest acord nacional per l'autodeterminació i l'amnistia consolidat, que hi puguem sumar una àmplia majoria del país i anar-hi evidentment amb tota aquesta força a la taula de negociació."

Aragonès ha dit que començarà a treballar-lo amb els partits que li donen suport, ERC, Junts i la CUP, i espera que després s'hi afegeixin "personalitats i entitats", a més d'altres partits.

Junqueras està inhabilitat

Preguntat per si Oriol Junqueras formarà part de la delegació catalana a la taula, una possibilitat descartada per Pedro Sánchez aquest dimarts, el president de la Generalitat ha admès que la seva inhabilitació ho impedirà.

En aquest sentit, ha dit que serà una "delegació institucional", en què hi pot haver diputats, a més de membres del govern, però ha afirmat que tindran "tota la confiança" dels partits:

"Estiguin a dins o a fora de la delegació de la mesa, el paper d'Oriol Junqueras, però també el dels màxims lideratges tant d'ERC, per tant Junqueras, Marta Rovira, i Junts, Carles Puigdemont, Jordi Sànchez, que no són membres del govern, serà molt rellevant, perquè hi anirem amb tota la confiança dels partits polítics al darrere."


Taula de diàleg i comissió bilateral

Li han preguntat pel temor expressat pel secretari general de Junts, Jordi Sànchez, perquè la taula de diàleg es dediqui a parlar de competències i inversions i s'oblidi de l'amnistia i l'autodeterminació.

Aragonès li ha dit que no pateixi, perquè competències, inversions i altres temes menors es tractaran a la comissió bilateral que es preveu que es reuneixi al juliol.

Poc després de l'entrevista, el líder de Junts, Carles Puigdemont, ha qüestionat indirectament la taula de diàleg: fent referència a l'afirmació de Sánchez al Congrés, ha reclamat "preparar l'alternativa a la intransigència de l'Estat":



 

 

ARXIVAT A:
Pere Aragonès
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut