Barcelona

Torra trasllada a Aragonès que l'acord ERC-PSOE "no té el vistiplau del govern"

Aragonès ha proposat al president defensar junts l'autodeterminació en la mesa amb l'Estat durant la reunió en què tots dos han intentat reconduir la fractura entre els socis de l'executiu

RedaccióActualitzat

Quim Torra i Pere Aragonès s'han reunit aquest matí al Palau de la Generalitat. S'hi han citat durant uns tres quarts d'hora per rebaixar la tensió que s'ha creat entre els dos socis de govern pel pacte a què ha arribat Esquerra amb el PSOE per a la investidura de Pedro Sánchez.

En la trobada, Aragonès ha proposat al president defensar junts l'autodeterminació en la mesa de negociació amb l'Estat, i a la consulta a la ciutadania. Segons Esquerra, la trobada ha transcorregut amb cordialitat.

Fonts de presidència informen que Torra ha demanat explicacions sobre l'acord en allò que pugui afectar l'executiu. Afirmen que "qualsevol pacte amb el govern d'Espanya ha d'estar gestionat i validat per la Presidència de la Generalitat". "No es pot negociar res al marge dels acords de govern", asseguren. I són taxatius, l'acord ERC-PSOE "no té el vistiplau del govern ni l'assumeix com a tal. És un acord entre partits".

Les mateixes fonts indiquen que "la posició comuna consensuada pels socis del govern és l'acord del 14 d'octubre", el comunicat conjunt del president i vicepresident de reacció a la sentència del procés, la Declaració de la Llotja, la declaració de l'Assemblea de Càrrecs Electes i les resolucions del Parlament. I assenyalen que el president Torra no es mourà d'aquestes tres reclamacions: l'exercici del dret d'autodeterminació, la fi de la repressió i l'amnistia.

Presidència apunta que "les negociacions han de permetre una votació clara sobre la independència. Aquesta ha estat la força motivadora de la mobilització popular més gran d'Europa durant els últims 10 anys. Ningú s'ha mobilitzat de manera massiva per un nou estatut ni cap millora d'autogovern que no sigui la independència". En definitiva, el govern diu que "no assumeix" l'acord entre socialistes i republicans.

 

Torra i Aragonès al Palau de la Generalitat, en una imatge d'arxiu


En un tuit, Quim Torra subratlla que els catalans "s'han guanyat el dret de votar sobre la independència en un referèndum d'autodeterminació."

 


L'acord PSOE-ERC incomoda JxCat

Torra i Aragonès van parlar per telèfon dimarts i van emplaçar-se per una reunió aquest dijous. El mateix dimarts, diferents veus de Junts per Catalunya es van mostrar crítiques amb l'acord entre socialistes i republicans. La portaveu al Congrés, Laura Borràs, va parlar de falta de respecte cap al president Torra i el govern. Des de Vicepresidència es va assegurar que Aragonès va intentar posar-se en contacte amb Torra per explicar-li el contingut de l'acord des de dilluns, però que no van poder parlar fins dimarts.

Mentrestant, aquesta tarda es reunirà el Consell Nacional d'Esquerra Republicana per valorar l'acord d'investidura. Dilluns, l'executiva del partit ja s'hi va pronunciar a favor, però la paraula definitiva la tindrà el consell nacional aquesta tarda.

En aquest context, aquest dijous la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, hauria de convocar formalment el debat d'investidura per dissabte, diumenge i dimarts que ve.

ARXIVAT A:
Investidura
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut