Aragonès presenta al Parlament els pressupostos per "dibuixar el futur del país"

El president del Parlament, Roger Torrent, ha fixat el ple on es podrien aprovar els pressupostos pel 18 de març

RedaccióActualitzat

Els Pressupostos de la Generalitat ja són al Parlament. Aquest dimecres s'ha iniciat la tramitació dels comptes que acabarà desembocant en unes noves eleccions, segons ha anunciat el president Torra. En un acte al Parlament, el vicepresident i conseller d'Economia, Pere Aragonès, i el president del Parlament, Roger Torrent, han escenificat l'entrega a la cambra del projecte de pressupostos del govern.

Aragonès ha presentat els pressupostos a través del mòbil. Són els primers comptes no prorrogats des del 2017 i el vicepresident ha defensat que "les necessitats de la ciutadania avui són diferents."

Aragonès ha presentat els comptes com els pressupostos per "dibuixar el futur del país":

"Aquests pressupostos tenen la voluntat de fer front a les urgències del dia a dia i també de dibuixar el futur del país."

 

Els pressupostos els han presentat amb un mòbil el president Torrent i Aragonès
Els pressupostos els han presentat amb un mòbil el president Torrent i Aragonès (ACN/Gerard Artigas)


Aprovació prevista: el 18 de març

El president del Parlament ha desvelat una altra de les incògnites dels comptes: la data de l'eventual aprovació. Aquest dijous ja comença el tràmit de presentació d'esmenes i el ple definitiu on els comptes es podrien aprovar (tenen el suport del govern i dels comuns) serà en el ple previst el dimecres 18 de març.

La data és clau perquè és quan començarà el compte enrere de les eleccions que ha anunciat el president Torra.


Tres anys esperant pressupostos

Feia més de tres anys que no es veia la imatge del responsable d'Economia del govern arribant al Parlament per presentar el seu projecte de pressupostos. Uns comptes que, segons defensen, passen pàgina a la crisi i eleven la despesa corrent dels departaments als 25.113 milions d'euros, uns 2.000 més que el 2010, l'any de major despesa. 

 

Amb aquests diners, i d'acord amb el pacte amb els comuns, salut i educació recuperen els nivells d'abans de les retallades, milloren les partides relacionades amb treball i afers socials i també les que tenen com a finalitat dinamitzar l'economia. Es recupera també la inversió pública, amb inversions en infraestructures però també en equipaments escolars i de salut. 

I tot això complint fil per randa l'objectiu de dèficit: són els primers comptes des de 2001 en què els ingressos i les despeses quadren. Un equilibri que s'assoleix després de sis anys de creixement ininterromput de l'economia i que, aquest any, es tradueix en una millora dels ingressos, especialment els que provenen del model de finançament. Com que Hisenda encara no ha comunicat les quantitats corresponents al 2020, el Departament d'Economia n'ha fet una estimació, comptant que, tard o d'hora, s'acabaran actualitzant. 

La pujada d'impostos pactada amb els comuns té un impacte molt limitat aquest any: uns 172 milions d'euros, perquè els canvis en l'IRPF no es materialitzen fins a l'any que ve.  

Els responsables del Departament d'Economia esperen que llavors puguin també començar a eixugar el deute, ara per ara, molt elevat.

ARXIVAT A:
Pressupostos de la Generalitat Pere Aragonès
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut