Aragonès ha comparegut per primer davant la premsa després del debat d'investidura
Aragonès ha comparegut per primer davant la premsa després del debat d'investidura (EFE/Toni Albir)

Aragonès insta Junts a tancar un acord i "no xutar la pilota endavant"

Es manté el dilema de Junts entre entrar al govern o investir Aragonès i quedar-se a l'oposició

Montse Castany / Jordi Eroles

La setmana que ve farà dos mesos de les eleccions al Parlament i 15 dies de la segona sessió d'investidura frustrada i l'acord per formar govern, ara per ara, encara està verd. Esquerra volia fer govern ràpid i acabar amb la provisionalitat des que el president Quim Torra va ser inhabilitat, el 28 de setembre de l'any passat. Però les relacions dels dos socis de l'actual executiu, Junts i ERC, no han estat mai fàcils i les negociacions s'han encallat més del previst.

Pere Aragonès, ha reclamat a Junts tancar un acord i "no xutar la pilota endavant". Ho ha dit aquest cap de setmana en la primera compareixença davant la premsa que feia el coordinador nacional d'Esquerra després dels dos debats d'investidura frustrats.

Aragonès ha volgut insistir en què hi ha "oportunitat i voluntat política" per arribar a un acord amb Junts sobre l'amnistia, l'exercici del dret a l'autodeterminació i la reconstrucció econòmica i social i ha afegit que l'acord és un mandat dels electors. Aragonès ha recordat que ja s'ha tancat un acord amb la CUP i ha dit que també és possible amb Junts per posar en marxa un executiu que "atengui les grans qüestions estratègiques del país" i les "urgències del moment".

Pere Aragonès no ha volgut entrar en els detalls de la negociació i ha evitat parlar dels esculls que impedeixen tancar un acord. Diu que se superaran i que "a cada escull hem de ser capaços de poder posar una solució al costat". Ha afegit que confia en tots els equips negociadors i que si li demanen està disposat a participar en les negociacions.


Entrar al govern o no, dilema a Junts

Durant molts dies s'ha parlat del paper del Consell per la República o quin ha de ser "l'estat major", la direcció estratègica de l'independentisme. Ara Junts posa l'accent en quin ha de ser el pla B quan, diuen, fracassi la taula de diàleg amb el govern espanyol que defensa Esquerra.

Toni Comín, vicepresident del Consell per la República, es pregunta si Esquerra accepta el pla A dels de Junts, el desbordament democràtic, com a pla B. Comín diu que aquesta és la qüestió. Al programa "Més 324", Comín afirmava que la possibilitat que Junts quedi fora del govern i vagi a l'oposició no és cap farol. Dins dels juntaires hi ha debat. Fonts de Junts expliquen a TV3 que el dilema és entre entrar al govern a qualsevol preu o què es fa si no s'arriba a un acord que compleixi els objectius polítics i nacionals dels de Puigdemont. Altres afegeixen que hi ha dues sensibilitats dins de Junts: els que tenen més ganes d'arribar a aquest pacte de govern i els que els és més indiferent. El que és clar és que per investir president Aragonès són necessaris els vots afirmatius de Junts, i votar "sí" per anar-se'n tot seguit a l'oposició -asseguren- podria semblar contradictori.

 

El secretari general de Junts, Jordi Sànchez, en un acte de campanya del partit a Manresa
El secretari general de Junts, Jordi Sànchez, en un acte de campanya del partit a Manresa (ACN/Bernat Vilaró)

En tot cas, el veritable drama, diuen, seria la impossibilitat d'acordar una estratègia independentista conjunta perquè representaria enterrar el primer d'octubre.

El president Puigdemont manté silenci per no interferir en el procés negociador, però paral·lelament el Consell ha engegat els contactes amb els partits per reformular la seva direcció.

Encara hi ha un altre element per tenir en compte. Altres fonts de Junts es fixen en l'horitzó de les eleccions municipals, d'aquí a dos anys, i plantegen que el partit ha d'acabar de consolidar la seva xarxa territorial, i l'ajudarà més fer-ho des del govern que no pas des de l'oposició. I a l'administració catalana, recordem-ho, Junts hi té, actualment, dos centenars de càrrecs i assessors.

I el tercer actor de les negociacions, la CUP, posa en dubte la voluntat negociadora de Junts. La diputada Laia Estrada, es queixa que "el problema és que no podem contraposar propostes perquè per un motiu que desconeixem no hi ha voluntat d'entrar en negociacions i en diàleg". I sobre el pacte amb ERC diu que els dos anys de marge que donen a la taula de diàleg són perquè ERC s'adoni que "no serveix de res" i es convoqui un nou referèndum unilateral.

Mentrestant, Salvador Illa recorda que el PSC va guanyar les eleccions i diu que això el legitima per tornar a postular-se per sotmetre's a la investidura. Illa qualifica les negociacions dels partits independentistes d'"espectacle descoratjador" i els demana que s'apartin per donar pas a un nou govern centrat a vèncer el virus i reactivar l'economia. El líder socialista veu el candidat d'ERC, Pere Aragonès, "molt afeblit políticament" després de les dues sessions d'investidura fallides.

ARXIVAT A:
Eleccions Parlament Catalunya 2021ERCJxCatCUP
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut