Aragonès i Sánchez pacten per telèfon trobar-se a La Moncloa aquest mes de juny

Actualitzat

Primer contacte telefònic entre Pere Aragonès i Pedro Sánchez per encarrilar la represa de la taula de diàleg entre els dos governs. Els  presidents han pactat per telèfon trobar-se aquest mes a La Moncloa.

No han revelat la data exacta de la reunió, però sí que han coincidit en la necessitat de superar la pandèmia i treballar per a la recuperació, a través, sobretot, dels fons Next Generation.

Aragonès i Sánchez han parlat durant 40 minuts de manera "fluida i productiva", segons un comunicat de Presidència; quaranta minuts que també han servit per abordar el conflicte polític, amb "l'objectiu d'avançar cap a la superació dels reptes comuns mitjançant el diàleg".

Justament aquest divendres el president de la Generalitat defensava el diàleg com a solució:

"La solució política basada en el vot de la ciutadania, la negociació per fer possible un referèndum d'autodeterminació, s'ha d'emmarcar en el diàleg i la negociació."

 

A l'acte en què s'ha elegit el nou president de l'Associació de Municipis per la Independència, que serà el batlle de l'Ametlla de Mar, Jordi Gaseni, Aragonès ha assegurat que la repressió contra el moviment independentista no troba suport fora d'Espanya.

Les declaracions arriben l'endemà de saber-se que el Consell d'Europa debatrà un informe en què es demana alliberar els presos independentistes, retirar les euroordres als exiliats i arxivar tots els processos judicials contra els represaliats per l'1 d'Octubre.

"No ho arreglarem en dos dies"

Aquest dissabte, Aragonès ha abordat de nou com serà aquesta futura reunió amb Sánchez. Ha defensat que cal "obrir una etapa de negociació" amb el govern espanyol però ha admès que la solució al conflicte català requerirà temps i "molt esforç". "No ho arreglarem en dos dies, ho sabem", ha dit Aragonès en una compareixença des de l'Estany d'Ivars.

Aragonès ha concretat que la reunió amb el president espanyol, Pedro Sánchez, serà a priori aquest juny a la Moncloa de forma "formal i presencial", i que la Generalitat hi portarà una proposta molt clara basada "en l'autodeterminació i l'amnistia". Aragonès ha remarcat que aquesta proposta genera un "ampli consens" entre la ciutadania catalana.

ARXIVAT A:
Pere AragonèsPedro SánchezProcés català
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut