Aragonès i Sánchez acorden que la taula de diàleg sigui l'última setmana de juliol

Els dos presidents s'han reunit a La Moncloa per intentar tancar les ferides del Catalangate abans de la convocatòria de la taula de diàleg

RedaccióActualitzat

Pere Aragonès i Pedro Sánchez s'han reunit aquest migdia durant gairebé dues hores a La Moncloa, després de mesos en què el diàleg entre els dos governs s'ha anat deteriorant, sobretot després del Catalangate.

L'escàndol de l'espionatge a líders independentistes havia deixat sota mínims les relacions entre els dos governs i amb la reunió d'avui s'han proposat encarrilar-les. De la trobada entre els dos presidents n'ha sortit el calendari per a la pròxima reunió de la taula de diàleg entre governs, que es farà l'última setmana de juliol a Madrid.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha valorat "positivament" la reunió, en una compareixença des del Centre Cultural Blanquerna de Madrid.

Pere Aragonès ha qualificat la reunió "d'important" i ha dit que s'ha desenvolupat "en un clima correcte i respectuós, marcat per les dificultats del moment, que són moltes i d'orígens molt diversos".

Aragonès ha assegurat que calia abordar els problemes i aportar solucions "per responsabilitat institucional" i restaurar la confiança, malgrat el "malestar", ha reconegut, per l'espionatge a representants institucionals i polítics independentistes:

"Com a govern de Catalunya necessitem aquest respecte per reprendre el procés de diàleg i negociació per resoldre el conflicte polític."


Aragonès ha dit que l'espionatge "és un fet molt greu que no es resol amb el relleu de la directora del CNI" i ha dit que el marc de diàleg dona "garanties que una situació com aquesta no es reproduirà" i que s'investigarà a fons.

"Cal anar fins al fons i celebro el compromís del president del govern espanyol de col·laborar de forma absoluta amb la justícia per aclarir els fets."

Les dues parts han valorat positivament la trobada (ACN/Andrea Zamorano)


Aragonès demana "fets"

Pere Aragonès també ha demanat "acabar amb la criminalització" i la judicialització de la política:

"Acabar amb la criminalització i amb la repressió és imprescindible per reforçar i per avançar en el procés de negociació. El conflicte de Catalunya amb l'estat espanyol necessita solucions polítiques i això exigeix fets, exigeix concrecions."


L'arrel del conflicte: el dret a decidir

El president de la Generalitat ha reconegut que les dues parts estan en posicions molt allunyades, però ha demanat avançar en la restauració de la confiança per poder abordar la desjudicialització de la política fins a arribar a "l'arrel del conflicte: donar resposta a la voluntat majoritària, àmplia, sòlida, transversal, de la ciutadania de Catalunya, que vol decidir votant si Catalunya ha de ser un estat independent".

"No hem d'enganyar ningú. Mentre la ciutadania de Catalunya no tingui la possibilitat de decidir amb llibertat el futur polític del país som lluny de resoldre el conflicte."


La Moncloa vol obrir més la taula de diàleg

La primera a sortir a valorar la trobada, uns minuts abans de fer-ho Pere Aragonès, ha estat la ministra portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, que ha assegurat que la reunió ha tingut un "desenvolupament positiu" i ha estat "correcta des del punt de vista institucional".

Per La Moncloa, la d'aquest divendres ha estat una reunió important per normalitzar les relacions amb la Generalitat, amb la convicció que el diàleg és l'únic camí.

Sobre la pròxima reunió de la taula de diàleg, a finals de juliol, Isabel Rodríguez ha volgut destacar que els treballs per preparar-la "han de ser representatius d'una majoria social àmplia i transversal" i que "haurien d'incloure les formacions polítiques dels dos governs de coalició", el de la Generalitat de Catalunya i el del govern espanyol.

Abans de la trobada, el govern espanyol havia avançat que s'hi asseurien sense objectius concrets, que buscarien acords i que esperaven que seria el preàmbul d'una nova reunió de la taula de diàleg amb la participació de Junts, tal com va reclamar Sánchez al debat de política general.

Sánchez i Aragonès se saluden en el sopar Pimec que es va fer el mes passat al Camp Nou
Sánchez i Aragonès se saluden en el sopar Pimec que es va fer el mes passat al Camp Nou (Europa Press/Kike Rincón)

Aquesta ha estat la tercera reunió pública entre els dos presidents, la segona que fan a La Moncloa. L'última va ser fa deu mesos, el 15 de setembre, el mateix dia que es reunia per últim cop la taula de diàleg i negociació entre els dos governs al Palau de la Generalitat.

Des de llavors no hi ha hagut noves reunions, Junts s'ha mantingut fora de la taula i Aragonès ha dit que la confiança estava trencada amb el govern espanyol. El detonant va ser l'espionatge reconegut pel CNI a diversos independentistes, entre els quals el mateix Aragonès, i per les dades de baixa execució d'obres del govern espanyol a Catalunya.

Sánchez i Aragonès van coincidir fa uns dies en un acte de Pimec al Camp Nou i fa dos mesos a les jornades del Cercle d'Economia, on el president de la Generalitat li va demanar una reunió urgent i les garanties que l'espionatge no es repetiria. Va considerar insuficient el cessament de la directora del CNI i les explicacions del govern espanyol.

Conversa entre Aragonès i Sánchez en la reunió del Cercle d'Economia a Sitges, el mes de maig
Conversa entre Aragonès i Sánchez en la reunió del Cercle d'Economia, a Sitges, el mes de maig (Europa Press/David Zorrakino)

El ministre Félix Bolaños i la consellera Laura Vilagrà han estat els encarregats de preparar el terreny per a la reunió entre els dos presidents i aplanar el camí per a una nova reunió de la taula de diàleg, que es plantegen per a aquest mateix mes.

En l'última reunió van acordar un document que compromet a fer dues reunions de la taula abans d'acabar aquest any, a mantenir el respecte entre les dues parts i a posar fi a la judicialització del conflicte polític.

 

ARXIVAT A:
Procés catalàPedro SánchezPere Aragonès
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut