Pere Aragonès, que explicarà la reforma del Codi Penal al Parlament, entrant al Consell Executiu aquest dimarts
Pere Aragonès explicarà la reforma del Codi Penal al Parlament

Aragonès explicarà l'acord sobre la sedició davant "les ombres" que hi veu Junts

El president Aragonès compareixerà al Parlament per explicar com s'ha negociat amb el PSOE la reforma del delicte de sedició

RedaccióActualitzat

Pere Aragonès compareixerà al Parlament per explicar la derogació del delicte de sedició i com s'ha negociat amb el PSOE. Ho farà "els pròxims dies", segons ha anunciat la portaveu del govern, Patrícia Plaja, aquest dimarts.

Poc abans, el president del grup parlamentari de Junts, Albert Batet, havia reclamat justament que el president de la Generalitat donés explicacions sobre la reforma del Codi Penal, argumentant que "ha negociat sol" una qüestió que "afecta a tothom", "sense parlar amb els represaliats ni amb les forces independentistes que van permetre la investidura".

La proposta, redactada per PSOE i Unides Podem que s'ha de debatre al Congrés, ha generat un rebuig frontal per part de Junts, convençuts que la reforma és una maniobra per extradir Carles Puigdemont cap a Espanya, cosa que aquest dilluns ha dit explícitament Nadia Calviño. La vicepresidenta ha afirmat a la COPE que "l'objectiu" de "tots" és que Puigdemont torni a Espanya "i comparegui davant de la justícia".

I no ha estat la primera veu del govern espanyol que ho apunta: també ho deia Pedro Sánchez aquest cap de setmana o el portaveu del PSOE, Patxi López, quan va presentar la proposta de reforma al Congrés.

Albert Batet en la roda de premsa al Parlament, aquest dimarts
Albert Batet ha demanat a Aragonès que expliqui la negociació de la reforma del Codi Penal (ACN)

Albert Batet ha afirmat que aquestes paraules demostren que es tracta d'una "persecució política" i els diuen que "abandonin tota esperança". En aquesta línia, Carles Puigdemont ha criticat en un tuit que l'estat espanyol està buscant "camins alternatius" per una extradició que fins ara no han aconseguit de cap manera amb el delicte de sedició:

En sentit contrari, Patrícia Plaja ha insistit que la proposta de reforma és fruit de la negociació entre la Generalitat i La Moncloa: "Algú pensa que l'Estat, repressiu contra l'independentisme, hauria fet aquest pas voluntàriament? No". I ha afirmat que, tot i no ser "l'objectiu final" del govern, sí que suposa un "avenç important" que l'executiu "celebra".

D'altra banda, Plaja ha valorat que reformar el delicte de malversació és "necessari" per "limitar al màxim la judicialització". La portaveu ha afegit que reformar la malversació "no té res a veure en cap cas" amb la gent que ha pogut "posar la mà a la caixa". També ha insistit que el govern mantindrà "silenci i discreció" en les negociacions.

 

El PP demana una rebel·lió als barons socialistes

Mentrestant el PP va apujant el to. Després que el PSOE hagi obert la porta a escoltar les propostes per reformar la malversació, denuncien que seria fer un Codi Penal a mida dels independentistes i demanen una rebel·lió entre els barons del PSOE.

Cuca Gamarra ha emplaçat directament a Emiliano García-Page, que ha respost que "han d'estar molt malament si esperen que el PSOE els doni un cop de mà, no es pensin que em consulten en això, jo pinto una mona amb això."

ARXIVAT A:
Pere AragonèsParlament de CatalunyaJuntsERCProcés català
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut