Aragonès es compromet a garantir els drets lingüístics a la Catalunya Nord

Primer viatge institucional del president de la Generalitat a la Catalunya Nord

Actualitzat

La Casa Macià, situada a Prats de Molló i coneguda com a Vil·la Denise, avui, amb un paisatge nevat, ha sigut la primera parada del primer viatge institucional del president de la Generalitat Pere Aragonès a la Catalunya Nord.

"Esborrar la frontera entre la Catalunya del Nord i la del Sud": és la voluntat que ha expressat el president aquest matí des del xalet on Francesc Macià va intentar una invasió militar per proclamar la república catalana durant la dictadura de Primo de Rivera el 1926.

Acompanyat de la consellera d'Acció Exterior, Meritxell Serret, però també dels membres de les entitats que treballen per la restauració d'aquest símbol de lluita dels catalans del nord i del sud, ha fet un recorregut per la casa.

Aragonès s'ha compromès a col·laborar per convertir aquesta casa en un lloc de referència de memòria històrica. Es preveu que de cara al 2026 sigui un centre d'interpretació i museu.

Després, el cap de l'executiu ha visitat el centre Pompeu Fabra, un col·legi de la Bressola situat al terme municipal del Soler, a pocs quilòmetres de Perpinyà. Allà ha pogut parlar amb alguns alumnes que li han fet diferents preguntes, com ara en què consisteix la feina de president del govern, i també què es fa des del sud pel català i per entitats com la Bressola.

En la reunió que ha tingut amb la direcció de l'entitat nord-catalana han demanat ajuda al govern d'Aragonès perquè intercedeixi en la qüestió del Liceu que volen construir per completar l'ensenyament del català des de maternal fins a les portes de la universitat.


Aturat per un litigi judicial

Aquesta qüestió està aturada per un litigi judicial amb l'Ajuntament de Perpinyà. Recordem que fa uns mesos la Bressola va voler comprar un convent de monges al barri Le Vernet de Perpinyà, però que l'Ajuntament, fent servir la llei, també es va mostrar interessat. De moment ja hi hagut tres sentencies, totes favorables a la Bressola, però la qüestió segueix als tribunals. A més, l'Ajuntament diu que no està en contra de la construcció d'un Liceu, però que no vol que es faci en aquest convent.

Després d'una reunió amb els responsables de La Bressola, el president ha assegurat que "és una obligació per al govern garantir els drets lingüístics de tots els territoris de parla catalana", i en aquest sentit ha dit que aposta per promocionar el català en l'àmbit audiovisual i que seguirà donant suport a iniciatives com les de la Bressola per escolaritzar infants en català dins de l'estat francès.

Aragonès també ha assegurat que es compromet a desencallar el Liceu perquè "es pugui oferir ensenyament en català arreu dels territoris on és la llengua pròpia". I ha afegit:

"Estem oberts a parlar amb tothom, més enllà de les posicions polítiques"

El president de la Generalitat també ha trepitjat l'estadi de l'equip de rugbi, l'USAP, de qui ha dit que "és un equip de referència per a la societat de la Catalunya Nord i molt estimat a la resta de Catalunya". Allà ha visitat els vestidors i ha fet un recorregut per les instal·lacions.

Aragonès al camp de l'USAP, a Perpinyà (ACN / Aleix Freixas / Marina López)

La visita a la Catalunya Nord també ha passat per la Casa de la Generalitat, on ha posat en valor els projectes de cooperació transfronterers i ha dit que el govern els seguirà potenciant.

Aquesta intensa jornada ha acabat amb una entrevista a Ràdio Arrels, l'emissora més veterana de la Catalunya Nord, que contribueix a mantenir i promoure la consciència catalana entre la població nord-catalana fomentant l'ús de la llengua.

ARXIVAT A:
Català Pere Aragonès
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut