Aragonès, el president empès a primera línia pel procés i la presó de Junqueras

Junqueras va dir a Aragonès a la porta de la presó: "Si li passa alguna cosa a Marta Rovira, et toca a tu"

Actualitzat

El nou president de la Generalitat, Pere Aragonès i Garcia, té 38 anys, va ser diputat per primera vegada fa 15 anys i es va convertir en la mà dreta d'Oriol Junqueras a la conselleria d'Economia. El procés i l'empresonament dels líders independentistes el van empènyer a ocupar la primera línia de la política catalana.

 

Primera intervenció de Pere Aragonès com a diputat d'ERC al Parlament el 2016 (CCMA)

Just abans d'entrar a la presó, Oriol Junqueras va passar el relleu a Pere Aragonès: "Si li passa alguna cosa a Marta Rovira, et toca a tu", li va dir. Després que Marta Rovira hagués d'exiliar-se a Suïssa al cap d'un mes, li va tocar, i des del 2017 ha recollit el seu testimoni, al govern i al partit.

"Em toca representar-los perquè no poden ser-hi, no es poden presentar perquè estan inhabilitats."

Pràcticament tota una vida dedicada a la política i amb ambició de futur. Pere Aragonès comença la seva carrera de ben jove. Prové de les Joventuts d'Esquerra. A les JERC hi entra el 1998 amb 16 anys. N'és escollit portaveu el 2003 i reescollit el 2005.

 

Pere Aragonès en una acció quan era militant de les JERC (CCMA)

Es fa militant d'ERC l'any 2000 i des del 2003 és membre de l'executiva nacional d'ERC. Ja el 2006 entra com a diputat al Parlament de Catalunya. Durant la crisi del Congrés d'Esquerra del 2008, entre Carod-Rovira i Joan Puigcercós, va donar suport a Puigcercós.

 

Aragonès, portaveu de les JERC, amb Joan Puigcercós el 2005 (CCMA)

Militant independentista de base, és llicenciat en Dret i màster d'Història Econòmica. El 2016 és nomenat secretari d'Economia, amb Oriol Junqueras, negocia amb l'Estat al Consell de Política Fiscal i Financera, i amb el govern de Quim Torra es converteix en conseller del departament i en vicepresident.

Fa funcionar el departament amb uns pressupostos prorrogats fins al 2020, quan aconsegueix uns nous comptes gràcies als comuns i que hauran d'afrontar una pandèmia. "El pressupost de 2020 no estava pensat quan vam començar a treballar fa sis mesos per fer front a la Covid-19, que ni sabíem que vindria", va dir en la sessió parlamentària.

 

Pere Aragonès i Quim Torra
Pere Aragonès va ocupar la conselleria d'Economia i la vicepresidència en el govern de Quim Torra (CCMA)

Negociador a la taula de diàleg, on no s'han obtingut fruits. Amb la inhabilitació del president Torra, agafa les regnes de vicepresident amb funcions de president i es converteix en candidat dels republicans en les eleccions del 14F. Esquerra queda al darrere del PSC en vots, però es converteix en la primera força independentista.

 

Aragonès i Sànchez expliquen els detalls del preacord de govern
Pere Aragonès i Jordi Sànchez en l'anunci de l'acord de govern (ACN/Bernat Vilaró)

Amb el suport de Junts i la CUP, després d'aconseguir un pacte al cap de tres mesos de les eleccions, i una investidura fallida, Aragonès s'ha convertit en el primer president de la Generalitat d'ERC després de la República, en un Parlament que per primer cop té majoria independentista en percentatge de vots.

 

Pla picat i escorç de la intervenció del candidat d'ERC, Pere Aragonès, al ple d'investidura del 30 de març de 2021 (Horitzontal)
Pere Aragonès, al ple d'investidura del 30 de març de 2021 (ACN)

"Espanya ens roba"

Com a portaveu de les JERC, Aragonès serà recordat sostenint un cartell amb l'eslògan "Espanya ens roba" i és que els números són la seva dèria. En el compte de Twitter Coses del BOE fiscalitzava les despeses del govern espanyol en defensa o en la casa reial.

Diuen els qui el coneixen bé que és reservat, de tracte fàcil. Amb els amics es mostra distès i s'atreveix a fer imitacions.

 

Pere Aragonès sortint de la seu d'ERC el 2007 (CCMA)

Nascut a Pineda de Mar, al Maresme, el 1982, en va ser regidor a l'Ajuntament a les eleccions del 2011 i a les del 2015. Ha estat vinculat a la vida cultural i associativa del poble. Hi continua vivint i hi troba moments de desconnexió cuidant el seu hort i cuinant, una passió que va aprendre de la seva àvia. Està casat i té una filla.

ARXIVAT A:
Generalitat de CatalunyaPere AragonèsEleccions Parlament Catalunya 2021
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut