Aragonès denuncia que el fons Covid s'ha repartit amb criteris polítics

L'impacte econòmic de la crisi del coronavirus en les finances catalanes serà de gairebé 5.000 milions d'euros

Pilar Abril NovellaActualitzat

El govern ja té damunt la taula el detall de tot l'impacte econòmic de la crisi del coronavirus a les finances catalanes, que, com ja va avançar TV3, se situa al voltant dels 5.000 milions d'euros, concretament, 4.972 milions, un 2,31% del PIB català.

Segons ha explicat el vicepresident i conseller d'Economia, Pere Aragonès, al Parlament, aquest any les despeses pujaran uns 2.500 milions d'euros, la major part derivades de les despeses en salut i serveis socials.

La resta correspon a l'impacte indirecte, al que s'ha hagut de gastar per fer front a la caiguda de l'activitat econòmica i la pèrdua de llocs de treball, però també per les despeses del nou curs escolar. Per la part dels ingressos, l'impacte serà de 2.400 milions d'euros més.

 

Davant d'aquest escenari, Aragonès reclama ampliar el fons Covid que es reparteix entre les comunitats. Uns diners que, assegura, s'han repartit amb criteris polítics i que han acabat ponderant molt la població, en el que ha definit com "un sistema de finançament bis". Al mateix temps, demana a Hisenda que permeti a les autonomies tancar l'any amb un dèficit de l'1%:

"Perquè a mesura que ens hem anat allunyant de les primeres setmanes més dures de la pandèmia, aquest fons s'ha anat assemblant més a un sistema de finançament bis que a un fons per fer front a l'impacte de la Covid. Perquè, finalment, l'impacte s'ha acabat ponderant molt per població."

 

Aragonès ha dit que espera rebre 3.225 milions dels 16.000 que l'Estat transferirà a fons perdut a les autonomies, una dotació que ja ha avançat que "no serà suficient" per cobrir les pèrdues ocasionades per la pandèmia. Segons calcula el vicepresident de la Generalitat, un cop rebudes aquestes transferències encara quedaran per cobrir 1.747 milions. És per això que reclama que aquest fons extraordinari s'incrementi fins als 25.000 milions.

L'endemà d'aprovar la generació de crèdit per ampliar en 1.230 milions els pressupostos, el govern ha concretat que aquests dies es destinaran principalment a reforçar els sistemes de salut, sociosanitaris i residencials. A més, la Generalitat també prepara un pla d'educació digital per afrontar el proper curs "amb garanties" i situar recursos en "sectors estratègics".

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Pere Aragonès
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut