Aragonès durant l'entrevista amb El Punt Avui
Aragonès durant l'entrevista amb El Punt Avui

Aragonès demana que la taula de diàleg sigui constructiva i no s'eternitzi

En una entrevista a El Punt Avui, el vicepresident de la Generalitat considera que la figura del mediador no suposa cap "garantia que el que s'acordi es porti a terme"

Actualitzat

Quan falten tres dies per a la primera reunió de la taula de diàleg, encara no se saben tots els noms que formaran part de la delegació del govern català.

Un dels que sí que hi serà, el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, reconeix que la negociació entre els dos governs no tindrà resultats immediats, però demana que sigui constructiu i no s'eternitzi:

"No podem acceptar el dia de la marmota. I, per tant, el que cal és un calendari de reunions, que les primeres, evidentment, tindran un caràcter més exploratori en què cada part anirà fent propostes."

 

 

En una entrevista al diari El Punt Avui, Aragonès admet la tesi del president govern espanyol, Pedro Sánchez, que dijous va demanar començar la negociació per les qüestions en què és "més fàcil" arribar a acords, però manté la intenció de posar sobre la taula l'amnistia i el dret a l'autodeterminació:

"Hem de començar a entrar en el detall de les preguntes, tant sobre la fi de la repressió com la solució del conflicte en termes de sobirania. Això s'ha de començar a parlar. Per tant, si no hem fet ni la primera reunió, que jo ara digués si n'ha de durar 3, 6 o 25, seria molt irresponsable per part meva."

Aragonès adverteix el govern espanyol que, perquè hi pugui haver un acord sobre els pressupostos estatals, primer s'ha de complir el primer acord, en referència a la creació de la taula de diàleg:

"Ara tenim l'expectativa que el dia 26 el comencen a complir. En la mesura que hi hagi aquest compliment, estarem disposats a parlar del pressupost, que no vol dir votar-lo, perquè després hi ha el contingut d'aquests comptes."

 

El mediador "no és garantia" de dur a terme l'acord

L'home fort d'Esquerra al govern de la Generalitat considera que la figura del mediador, una de les exigències del president de la Generalitat i JxCat, no suposa cap "garantia que el que s'acordi es porti a terme":

"Els mediadors, els facilitadors, els relators, o com en vulguem dir, el que fan és ajudar que es produeixi el diàleg i que les dues parts confrontin propostes, no són el mecanisme de garantia que allò que s'acordi es porti a terme."

Aragonès apunta que "la garantia dels acords" se l'ha de guanyar l'independentisme amb la força que aconsegueixi en les properes eleccions al Parlament:

"La garantia dels acords ens l'haurem de guanyar amb la nostra força. I tenim una oportunitat en les properes eleccions de fer el que diuen totes les enquestes: que el nombre de diputats independentistes augmenti, així com el nombre de diputats que no es presenten sota candidatures independentistes, com és el cas dels comuns, però que defensen el referèndum i la fi de la repressió."

 

Un moment de l'entrevista del vicepresident de la Generalitat a
Un moment de l'entrevista del vicepresident de la Generalitat a El Punt Avui

 

Sobre la cita electoral, que Quim Torra concretarà després de l'aprovació dels pressupostos, es mostra "convençut" que el president de la Generalitat parlarà amb els republicans abans d'anunciar-ne la data:

"És la seva potestat, perquè així ho diu la llei; estic convençut que abans d'anunciar-ho públicament tindrem l'oportunitat de parlar-ne, com hem tingut l'oportunitat de parlar de tantes altres coses, i el que ell decideixi em semblarà bé. Per part meva i d'ERC, no farem d'aquesta qüestió un element de discòrdia; ja n'hi ha massa. ERC està preparada per anar a les urnes quan sigui."

         

 

Recuperar la unitat de l'independentisme

En l'entrevista, Aragonès també aposta per recuperar la unitat de l'independentisme. El vicepresident de la Generalitat demana que els partits independentistes aparquin les diferències per tornar a defensar que la independència és el millor projecte possible per a Catalunya:

"L'independentisme ha de deixar de parlar de si mateix i ha de parlar al país i dirigir-se al conjunt del país. I tornar a explicar que la independència és la millor caixa d'eines per aconseguir una societat més justa. I això ho demostra que cap estat que és independent ha renunciat a ser-ho."

 

ARXIVAT A:
Pere Aragonès
Anar al contingut