Pere Aragonès i Pedro Sánchez encaixen mans a l'arribada dels Premis Pimes al Camp Nou
Pere Aragonès i Pedro Sánchez encaixen mans a l'arribada dels Premis Pimes al Camp Nou

Aragonès demana flexibilitzar els objectius de dèficit i un "mecanisme de garantia del compliment" de les inversions

ACN Barcelona - El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha demanat al govern espanyol que flexibilitzi els objectius de dèficit de les comunitats autònomes "per garantir l'estat del benestar" en ple context d'inflació i que es constitueixi un mecanisme de control del compliment de les inversions de l'Estat a Catalunya. Ho ha reclamat durant l'acte d'entrega dels premis Pimes, de Pimec, al qual ha assistit també el president estatal, Pedro Sánchez. Aragonès ha advertit que l'alça dels preus "pot portar a decisions precipitades" en matèria fiscal i suposar "un fre a l'economia". Per això ha receptat "continuar mantenint la flexibilitat fiscal".

Pel que fa a les infraestructures que s'estan deixant de construir, ha lamentat que és una situació que "se suma a un infrafinançament crònic i a una inexecució crònica". Per això, ha proposat "mecanismes de garantia del compliment" de les inversions pressupostades, que a Catalunya suposen el 35,7% davant del 184% de la Comunitat de Madrid. S'ha compromès a posar en marxa un instrument a nivell català sobre les inversions del Govern i ha emplaçat l'Estat a fer el mateix amb les seves.fixarien en altres inderts ara es ficxin en cat

El president català ha apostat per la "reindustrialitació" del país i ha marcat com a objectiu "arribar al 2030 amb el 25%" del PIB industrial, que en aquests moments suposa el 19,8%. "Hem de tornar a ser una de les regions industrials més importants d'Europa", ha dit, i aprofitar les oportunitats que ha generat la guerra a Ucraïna, ja que "pot afavorir que inversions que es fixarien en altres inderts ara es fixin en Catalunya".

Clam per Melilla

Aragonès també s'ha referit a l'intent d'entrada a Melilla a través de la frontera del Marroc de la setmana passada, en què van morir 37 persones -segons les ONG locals- a mans dels gendarmes marroquins. Tant ell com l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, han coincidit a exigir a Sánchez una investigació sobre els fets. "No estem parlant de geopolítica, sinó de vides humanes", li ha recordat el president català.

Colau, que ha precedit tant Sánchez com Aragonès en l'ús de la paraula, ha convingut amb el president català que cal "màxima exigència davant de l'Estat perquè s'executin les infraestructures promeses" i ha destacatat que, malgrat alguns auguris, "el model Barcelona, amb les dades a la mà, funciona". "Si jutgem en base a resultats i no a prejudicis, el balanç çes un èxit econòmic creixent", ha afirmat.

Anar al contingut